Снимка: архив, БТА
fallback

Окръжната прокуратура в Стара Загора образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител за трагедията на гара Калояновец в събота. Тогава влакът от Софя за Варна дерайлира, на място загина машинистът, а 14 души бяха ранени.

Днес прокуратурата не повдигна обвинение на помощник-машиниста Христо Теляшев, за когото бе съобщено, че е управлявал влака във фаталния момент. Той е бил разпитан, но като свидетел. Едва след събиране на повече доказателства ще се прецени дали да му се повдигне обвинение.

Oще по темата
От думите на говорителя на Старозагорската прокуратура Нейка Тенева стана ясно, че все още не е категорично ясно дали именно вторият машинист е управлявал влака в момента на катастрофата.

„Това дали той е бил машинист в момента на инцидента и дали той следва да носи някаква отговорност ще бъде преценено след събиране на повече доказателства“, каза Тенева, цитирана от БНР. Заради тежестта на досъдебното производство е определен цял екип от следователи, които да го разследват.

Говорителката на прокуратурата съобщи още, че са изискани справки от БДЖ за знаковото стопанство, за железопътния път и записи на камери по гарите, през които е преминал влакът.

Извършена е аутопсия на починалия машинист, но предстои изготвяне на съдебно- медицинска експертиза, която да посочи точната причина за смъртта. Четирима от ранените при катастрофата остават все още на лечение в болницата в Стара Загора.

Помощник-машинистът е със счупено ребро, едното коляно е със скъсани връзки и психически е потънал, казаха от болницата, където е лекуван.

По-рано транспортният министър Данаил Папазов и изпълнителният директор на БДЖ Християн Кръстев лансираха версията, че човешка грешка е причинила трагедията край Калояновец. Според Папазов превишената скорост е довела до дерайлиране на влака, а Кръстев смята, че помощник-машинистът може да не е разчел правилно семафора, заслепен от слънцето.

По-късно в Бургас Папазов заяви, че е разпоредил проверка, която да установи дали има пропуски при назначенията на лица, управляващи локомотиви.  Министърът добави, че и двамата машинисти в дерайлиралия влак са дългогодишни работници и имат опит.

Целият състав на влаковата композиция според министъра е "тотална загуба". Локомотивът е извън строя. Той оцени щетата на около 2 милиона лева. Отделно повредената стрелка струва около 135 хиляди евро. Вагоните били рециклирани и били пуснати по линията до морето, "за да усетят пътниците по-добро качество на транспорта", коментира Папазов. Той добави, че има записи, които са предадени на разследващите органи, и предпоставки за това следствието да завърши в кратко време.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

тцЪ

преди 9 години

Разбирачи от вси страни, набийте си в канчетата, че сигналът на светофора НЕ е предупредителен, а заповеден. Всяка една комбинация от светлини означава нещо - дали влиза в отклонение и в кое точно отклонение влиза, дали продължава транзит по главния коловоз, дали има маневри някъде, дали е свободна входната/ изходната стрелка и т.н. Машинистът е ДЛЪЖЕН да изпълнява заповедите, зададени от светофора, а не от разни телеграми. Телеграмите са за тези, които ЗАДАВАТ сигналите.

21

Аз

преди 9 години

Хаха. Какви са тези телеграми за преминаване през отклонение през Калояновец??? Телеграмата е за ремонта в Ст. Загора. Влака може да бъде пуснат по път 2 още от Михайлово, както във входните, така и в изходните стрелки на Калояновец. И този *** с "вертикалното излитане" Да си го набие в простата кратуна , че каквото свети на сетофора с това се съобразяваш. Аман от некомпетентни " разбирачи"

20

Знаещ

преди 9 години

Тука има много некомпетентни хора които пишат, незапознати или отчасти запознати със ситуацията. Първо това дето викал,че не видял добре, а другия му вика че бил за отклонение, това няма как да го знаеш, освен ако не си бил в кабината, лъжец такъв!! И второ не е задължително Калояновец да минаваш в отклонение. Някои влакове ги пускат още от Михайлово по път номер 2 И се минава през гарата с 125км/ч Това е разрешената скорост по правата.

fallback