Снимка: архив, БулФото

Търговци на скрап готвят протести заради новите правила, според които само фирми ще могат да предават желязо в пунктовете за изкупуване. От днес те са в сила, а от бранша се заканват да сезират Европейската комисия, защото смятат, че държавата създава монопол в полза на общините.

Още по темата
В сектора предстоят сътресения, предупреждават експерти пред bTV. Те смятат, че всички законни площадки ще затворят и ще се превърнат в незаконни. Другият проблем е, че общините трябва да изградят депа за отпадъците, а това не е направено.

В закона е разписано, че в общинските пунктове металът се предава безвъзмездно, а не за пари. Това ще прати хората, които се издържат с предаването на старо желязо при прекупвачите и търговците на черно.

От асоциацията по рециклиране предупреждават за бум при кражбите на метали, за фалит на законните пунктове и за наказателни процедури в Брюксел заради недомислията в закона.

Надя Съботинова, юрист на Българската асоциация по рециклиране, заяви пред БНР, че ефектът от тази регулаторна мярка е изключително негативен и за граждани, и за бизнес, и за общини.

„За сектора влизането на тази разпоредба е равносилно на колапс. Предвиждаме фалит на много фирми, над 10 000 души ще останат без работа, изчислено е, че около 600 000 души в страната изкарват прехраната си по този начин“, каза Съботинова.

По думите й, когато на тези хора се отнеме правото да си изкарват прехраната и липсва алтернативен вариант, вероятността за увеличаване на престъпността е голяма.

„Те ще предават металите на нелегални площадки. Милиони са левовете, които ще са загуба за държавата. Металообратващите предприятия са обречени на внасяне на скрап. Държавата я грози и наказание от ЕК, защото този закон елиминира действащо разделното събиране“ обясни още тя. Съботинова беше категорична, че срещи промените ще има протести.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase