Министър Десислава Терзиева. Снимка: Министерство на регионалното развитие

Пясъчните ивици да се отдават от държавата на частни стопани, а не на общините. Това е правилната посока в момента, каза на пресконференция в Созопол министърът на регионалното развитие и благоустройството Десислава Терзиева. Според нея не е добра политика плажовете да се управляват от общините, защото опитът от минали години показвал, че местните администрации не могат да се справят с това стопанисване.

Терзиева отчете, че министерството започва реализацията на нова политика по отношение на плажовете по Черноморието - за първи път държавата е предприела мерки за безопасността на неохраняемите плажове, към които няма инвеститорски интерес, не са отдадени на концесия или под наем.

По нейни думи утвърдени са схеми за обезпечаване с водно-спасителна дейност на 13 такива плажа - 4 в област Бургас - „Атанасовска коса”, „Европа”, „Ахелой” и „Крайморие-юг”; 4  в област Варна - „Фичоза”, „Шкорпиловци-север”, „Галата-изток” и „Хижа „Черноморец” и 5 в област Добрич - „Шабленска тузла”, „Къмпинг „Добруджа”, „Русалка – Голям плаж”, „Каварна” и "Фиш-фиш-нов”.

Министър Терзиева уточни, че на безстопанствените плажове държавата ще осигури спасители до края на летния сезон. За да бъдат привлечени концесионери на неатрактивните ивици, те ще бъдат разделяни на части. Това ще окаже влияние и на концесионните такси, те ще станат по-ниски, обясни тя.

Министърът информира, че няма пречка да "внасяме" морски спасители от чужбина. Такъв е примерът в курорта "Албена". Там и това лято за сигурността на плажуващите се грижат спасители от съседна Румъния.

Тя съобщи, че експерти от регионалното и транспортното министерство са започнали съвместна работа, за да подготвят проект за атракционите, които са вътре в морето и не са плавателни съдове. Целта е да има ясни правила, за да може да се извършва контрол и да се гарантира безопасността на посетителите, отбеляза министърът.

По думите й 7 милиона лева са приходите за 2014 г. от концесии и наеми на плажовете

От концесионни такси са събрани 5 млн. лв., а от наеми са близо 2 млн. лв. Съгласно Закона за устройство на Черноморското крайбрежие 50% от приходите се превеждат на общините, на чиято територия са плажовете, за подобряване на прилежащите територии, за почистване на неохраняемите плажове и обозначаването им с предупредителни табели. На областните управи се предоставят 10% от приходите за осигуряване на водно-спасителна дейност за участъци от неохраняемите плажове, които са с висока посещаемост, припомни тя.

Министърът днес инспектира морския плаж Созопол-Централен. Тя съобщи, че в периода от 18 юни до момента са проверени 97 морски плажа, при което са констатирани над 80 нарушения от страна на концесионерите/наемателите на близо 40 морски плажа.

До тях вече са изпратени писма, като срокът за отстраняване на нередностите e до 15 дни. Министърът обобщи, че нарушенията са свързани основно с осигуряването на водното спасяване, здравното и медицинско обслужване и поставянето на незаконни преместваеми обекти и съоръжения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase