Снимка: Булфото, архив
fallback

От 1 юли абонатите на трите електроразпределителни дружества ще плащат по-високи сметки за електричество, изненадващо реши енергийният регулатор по време на днешното си закрито заседание.

Първоначалните намерения на работната група на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) бяха за ново намаление в рамките на средно 0,6%, като само абонатите на ЧЕЗ България щяха да плащат с 0,3% по-скъпо електричество.

От 1 юли обаче цените на ЧЕЗ стават съответно 0,153 лева за дневна тарифа и 0,086 лева за нощна тарифа. Това представлява ръст от съответно 2,78% и 2,22% спрямо цените, утвърдени с решение на ДКЕВР от 1 януари 2014 година.

За Енерго – Про цената на електричеството се променя с 2,5% за дневната тарифа и абонатите вече ще плащат по 0,163 лева за киловатчас. Нощната тарифа вече е 0,089 лева, което е намаление от 1,01% спрямо цените от началото на годината.

За клиентите на EVN България е предвидено най-малкото увеличение на цените – с 0,64% за дневната и с 0,22% за нощната тарифа. Това означава, че цената, по която ще се плаща електроенергията, вече е 0,154 лева (дневна тарифа) и 0,0869 лева (нощна тарифа).

Основанието за промяната на цените е големият дефицит на Националната електрическа компания (НЕК), става ясно от прессъобщението на ДКЕВР. През следващите пет ценови периоди енергийният регулатор е заложил покриването на общо 998,7 млн. лева от непризнатите до този момент разходи за държавната компания. През започващия от 1 юли 2014 година компенсирани ще бъдат разходи за малко над 260 млн. лева.

Преди няколко дни стана ясно, че в периода 2010 – 2014 година НЕК е натрупала непризнати разходи от 1,5 млрд. лева. Основната причина за тях са количествата изкупувана енергия от ТЕЦ Марица Изток 1 и ТЕЦ Марица Изток 3, разходите за изкупуване на „зелената“ енергия, както и некомпенсираните разходи от дейността на ПАВЕЦ „Чаира“.

В резултат от приетото решение за частично компенсиране на тези разходи от 1 юли 2014 година цената на обществения доставчик (т.е НЕК) вече е 114,10 лева спрямо 100,43 лева досега.
Към тях се добавят цените за пренос и достъп до електропреносната мрежа (7,98 лева) и за пренос и достъп до електроразпределителната мрежа (23,71 лева), както и „Марж за крайния снабдител“ в размер на 2,98 лева.

Още икономически новини четете в Investor. bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

86

nedkodd

преди 9 години

Къде е недоразумението ПЕЛТЕК СТОЙНЕФ СЕГА? Той надуваше едни .... че е голям експерт и цената на тока ще пада и ще пада и ще пада... Каква я мислеше столетницата,пък пак се ***,ама този път мноооого мирише и голям страх ги тресе - пари , адвокати ,кариера ,бесипету се разпада,плъховете напускат кораба ама май е късничко???

85

Дъбър

преди 9 години

до ТодорОбъркал си се по точка 5 АЕЦ. Има фондове, в които влизат суми причислени към цената на тока от АЕЦ, които фондове служат точно за "след края на живота на АЕЦ-а". Виждам се занимаваш с ВЕИ - кажи какво стана с "новите" кабели за Германските ветропаркове и дали извадиха милярдите за подновяване на ел. преносната мрежа? В банановите държави ВЕИ може и да работи, но там дори чиста вода няма, камо ли ток. Аз също съм в енергетиката, но се стремя към баланс и хармония! Бъди обективен.

84

Анонимен

преди 9 години

Ето ви комунисти на власт... продължавайте да гласувате за тях! !

fallback