Дъждът в Монтана. Снимка БТА

Проливните дъждове нанесоха сериозни щети на различни места в страната. Отделни селища останаха без ток, къщи и селскостопански постройки бяха наводнени. Бедствено положение беше обявено в три общини в Софийска област. На много места има паднали дървета, отнесени покриви, повредени превозни средства, като са нанесени значителни щети върху посеви и горски масиви.

Бургаски селища са останали без ток тази нощ заради бурите и проливни дъждове. От електроразпределителното дружество съобщават, че аварии има в района на Приморско, Малко Търново и Поморие. Техници работят по отстраняването на повредите, но не може да се каже кога ще бъде възстановено електрозахранването.

Още по темата
Остава в сила обявеното бедствено положение в софийските общини Чавдар, Златица, землището на село Карлиево и частично територията на община Мирково, съобщиха за "Фокус" от Областната дирекция на МВР. Градушка и смерч в тези общини са нанесли сериозни щети на реколтата, на сгради и автомобили. Днес ще бъде направен оглед на щетите в засегнатите населени места.

На територията на община Чавдар е било прекъснато електрозахранването, което впоследствие е частично възстановено. Има свличане на земна маса в община Божурище, между селата Златуша и Делян, с отстраняването й вече са се заели екипи от областно пътно управление.

Силни дъждове са паднали снощи в Карловско - в селата Климент, Каравелово и Дъбене.

Кметът на Карлово Емил Кабаиванов каза, че в село Климент има наводнени дворове и паднали покриви на селскостопански постройки от силния вятър, който е бил като торнадо. Снощи до късно и тази сутрин пожарникари са отводнявали сградите. Била е мобилизирана допълнителна техника, за да бъдат отводнени и укрепени деретата и каналите в село Климент.

Във Войнягово и Дъбене са паднали дървета и е било прекъснато електрозахранването, което е възстановено през нощта. Няма пострадали и жертви, увери Кабаиванов.

Общинска комисия по оценяване на щетите ще е на място и до края на деня ще бъдат ясни реалните щети след бедствието. Кметът обяви, че няма основание да се обяви бедствено в общината въпреки обилните валежи.

Тази нощ се е наложило отводняване на седем къщи в централната част на Белоградчик, каза кметът Борис Николов.

Наводнението е причинено от запушена канализация и обилните валежи. През последното денонощие в региона паднаха 58 литра на квадратен метър. Отводняването е продължило до 4 часа сутринта. По думите на кмета има изнесени и изкъртени асфалтови покрития в района на Белоградчик. В момента дъждът в града продължава.

Kъм момента най-застрашени от заливане са районите около реките по Черноморието, обясни доц. Снежана Балабанова, хидролог от БАН.

Тя уточни, че в резултат на падналите валежи се очакват значителни покачвания на водните нива по поречията на реките Янтра, Русенски Лом, по долното течение на река Тунджа, както и реките, които са в Черноморския водосборен басейн и добруджанските реки.

"За наводнения не може да се говори, тъй като това са големи реки, които все още имат капацитет да поемат интензивни валежи. Възможността за локални порои е почти навсякъде в момента, особено в планинските райони, където наклоните са много големи“, обясни Балабанова.

Тя увери, че по поречието на река Искър няма опасност, няма критични нива и на река Марица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase