Министър Димитър Греков на жътвена кампания. Снимка Булфото
fallback

Малко по-висок добив на пшеница от миналата година прогнозира министърът на земеделието и храните Димитър Греков в началото на жътвата за тази година. Очакванията са, че ще бъдат ожънати около 5 млн. тона пшеница и около 700-800 хил. тона ечемик, съобщават от пресцентъра на аграрното министерство.

Около 32 хил. декара пшеница и ечемик са пострадали сериозно заради дъждовете през последните седмици, съобщи още министърът.

„Въпреки неблагоприятните климатични условия през последните седмици посевите се намират в добро състояние и това дава надежда за стабилни доходи“, коментира Греков в Долна Оряховица, където участва в ритуал по официалното откриване на жътвена кампания.

През миналата година реколтата от пшеница беше около 4,8 млн. тона, а от ечемик – 696 хил. тона. Средният добив от пшеницата беше 423 килограма на декар.

През тази година в кампанията за прибиране на зърното ще участват 8,5 хил. комбайна, с 3% повече от миналата година, уточни земеделският министър.

Министърът посъветва производителите, които констатират загуби, да се обърнат към областните земеделски служби, за да бъдат съставени протоколите по обследванията своевременно и да бъдат изплатени по-бързо обезщетенията.

Той съобщи, че спрямо последните години не са изстрелвали толкова ракети срещу градоносните облаци, както досега.

Миналата седмица министърът е поискал от "Бедствия и аварии” около 2,5 млн. лева за ракети, които са били отпуснати. Според него ефективният начин за опазване на реколтата е създаването на  площадки с ракети срещу градоносните облаци. Голяма част от районите в България са непокрити, но тази година амбицията ни беше да покрием три четвърти от тях, допълни Греков.

Все още има проблем относно ваучерите за гориво, призна министърът. Ваучерите се приемат от всички големи бензиностанции, при по-малките обаче има притеснения, свързани с автентичността на документите.

Земеделският министър увери собствениците на бензиностанции, че ваучерите са добре защитени и сигурни, и няма основания те да не бъдат приемани като начин за разплащане за полученото гориво.

Припомняме, че ваучерната система беше одобрена с промени в Закона за акцизите и данъчните складове, като целта е да бъде намалена акцизната ставка за газьола, използван за нуждите на земеделските стопани. Държавната помощ е в размер на 84 млн. лева.

Още икономически новини четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

EU

преди 9 години

VISOK DOBIV , VISOKI DOHODI ZA MUTROKOMUNISTITE !

12

без

преди 9 години

Само да не се окаже, че е ГМО. Ония партийни другари от Монсанто синабутват отровата в БГ нелегално. И ние нали сме гълъби...

11

N

преди 9 години

А те когато комунистите са на власт,икономиката потръгва,добивите са по-високи,дори Слънцето грее по-силно когато са те на власт!

fallback