Снимка, архив Булфото
fallback

В България най-вероятно ще има предсрочни парламентарни избори преди края на годината. Лидерите на големите партии вече водят преговори за датата и условията за разпускане на парламента. Засега само БСП няма ясна позиция по въпроса, а "Атака" е категорично против предсрочни избори, отразява на първа страница "Сега".

Според челото на "Труд" бъдещето на правителството зависи изцяло от изхода на лидерската криза в БСП, а "24 часа" цитира лидера на ДПС Лютви Местан: При тези политически реалности кабинетът няма да оцелее до края на мандата си. Вариантите са различни - "ремонт на кабинета, задължителни 4-5 стъпки преди предсрочен вот, незабавен предсрочен вот, избори през есента, най-късно до края на годината."

БСП не бърза с анализа на резултатите от евровота в неделя, макар че те показаха, че доверието в столетницата се е сринало, пише още в друга статия "Труд". Социалистите ще се съберат на първи разговори по въпроса чак в петък. Междувременно Янаки Стоилов, зам.-председател на БСП, отбелязва пред "Труд": "В момента не можем да си позволим да се занимаваме с избор на председател и Изпълнително бюро, защото спешният въпрос е как да се стабилизира и подбуди управлението на страната. Затова смятам, че въпросът за ръководството на партията трябва да се обсъжда на конгрес преди следващите национални избори, когато и да са те. Ако обявим това намерение сега, едновременно ще покажем, че разбираме своята отговорност и че не оттегляме БСП от управлението." По думите на Стоилов бързи предсрочни избори могат да предизвикат сътресения в страната и допълнително отслабване на позициите на БСП.

Пред "Преса" Петър Москов, член на националното ръководство на ДСБ, достига до три извода от вота: "Първото, което е важно за тези избори и трябва ясно да се каже, е, че онези партии, които залагаха на антиевропейска пропаганда, претърпяха поражения. В известна степен това се отнася и за БСП, чийто привърженици си позволиха на свои митинги да горят европейското знаме. Те получиха тежка и негативна оценка от българското общество. А "Атака" бе пратена в небитието. Вторият важен извод е, че балансът на политическите сили, които подкрепят правителството, и онези, които искат незабавната му оставка, е  коренно променен. И третият важен извод е, че блокът ни успя да се докаже."

В интервю за "Монитор" политологът Борис Попиванов прогнозира предсрочни избори, но не сега. "Има още три години, за които едва ли можем да мислим какво би се случило. Самото твърдение, че този кабинет не може да изкара мандата си, в никакъв случай не е нещо драматично и нещо, което може да изненада хората. Но поне по моя прочит ДПС не смята, че вероятността за такива избори е сега или през есента", казва Попиванов. Според експерта най-важният фактор за резултата от изборите за БСП остава Георги Първанов. "Оказа се, че той може да отлее избиратели на БСП, но не към себе си, а към нищото. Какво имам предвид - въздействието на неговата формация е разколебала някои гласоподаватели, които реагираха като деца на разведени родители и не поискаха да вземат страна в спора.

Ще работя за силни профсъюзи в Европа, казва в интервю за "Труд" Костадинка Кунева, която бе избрана за евродепутат от листата на гръцката радикална левица СИРИЗА. "Надявам се да намерим представители и от други държави, които имат желание да работят в полза на обикновените граждани, на социално слабите и инвалидите", споделя още Кунева.

"В Бърза помощ е по-зле от Ирак", категорично заявява пред "Стандарт" Стоян Тонев, зам.-кмет по здравеопазването на София и бивш директор на ВМА. "Липсата на персонал наистина е основният проблем, но има и друг. Не може Министерство на здравеопазването да обявява, че има 200 дефибрилатора, а след това на инцидента да идва линейка, която няма дефибрилатор", подчертава Тонев.

Виртуални прасета получават евросубсидии за хуманно отношение. За това алармираха от Съюза на животновъдите в България. Проверка на "Телеграф" показва, че има драстична разлика между броя на свинете в края на миналата година и декларираните животни през тази година, чиито стопани кандидатстват за субсидии.

Заради шест рискови проекта по Оперативна програма "Регионално развитие" страната ни може да загуби около 422 млн. лв. от европейското финансиране, алармира "Сега", позовавайки се на доклад на Министерството на регионалното развитие.

В интервю за "24 часа" министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева анонсира още: "Не искаме да наливаме пари основно в големите градове и затова в преговорите с еврокомисията ще отстоявам позицията достъп до финансиране да 67 града като Берковица, Пещера Мездра. Националното сдружение на общините ме подкрепи категорично в тази идея. При последната ми среща с комисар Йоханес Хан представихме точно тази позиция и показахме на какви политики държим. По програма "Региони в растеж" са заложени над 3 млрд. лв. за развитие на регионите. Няма да губим време и още тази година ще отворим схеми в рамките на интегрираните планове за градско развитие, за рехабилитация на I, II и III клас пътища, както и за инвестиции в образованието и опазване на културното наследство."

Осем научни проекта - 5 за създаване на Center of Excellence и 3 Center of Competence, да се създадат в София, предлага академичната общност. Сред тях е проектът на Софийски университет "Св. Климент Охридски" за топизследователски център, в който ще се разработват нови идеи в областта на биологичната активност, функционални и нови технологии и културно-историческо наследство, информира на първа страница "Аз Буки".

"България на решето от брутални иманяри", алармира в заглавие "Труд". Най-драстичните примери са край Арчар и Козлодуй, Долно Ряхово, Връв, Брест... "Най-често иманярите търсят тракийски колесници. В миналото на територията на Стара планина и Нова Загора явно е имало нещо като мода аристократите да бъдат погребвани с колесниците и конете си", разказва пред ежедневника археологът Веселин Игнатов. Той самият е регистрирал 240 комплекса , в някои от които има до 5 колесници, както е в местността Трите могили. "Бедата е, че се оказаха много лесни за откриване от иманярите, защото обикновено са извън могилата, заровени са сравнително плитко и по тях има много метал, който лесно се хваща с металотърсач", допълва Игнатов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

106

григор

преди 10 години

АТАКА СА ПРОТИВ, ЗАЩОТОТО ЗНАЯТ, ЧЕ ПОСЛЕ ВЛИЗАНЕ В ПАРЛАМЕНТА НЯМА ДА ИМА, БСП СА ПО СЪЩИЯТ НАЧИН, НО ПОДАВАНЕТО НА ОСТАВКАТА ИМ И НОВИТЕ ИЗБОРИ СА НЕИЗБЕЖНИ!

105

Ая

преди 10 години

Съдбата на кабинета е оставка!

104

Иво

преди 10 години

Оставка, това е изходът от кризата!!!

fallback