Снимка: архив, БТА

Нивото на река Дунав при Русе достигна 718 см спрямо условната кота "нула", като за денонощие се е повишило с 28 см, съобщава БТА.

Положението в момента е по-спокойно, съобщи изпълнителният директор на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав /АППД/ Георги Георгиев. Той обясни, че се очаква в следващите дни нивото да продължи да се покачва.

Директорът на общинската дирекция "Обществен ред и сигурност" Спасимир Димитров информира, че към момента само голяма част от пътя под хижа "Приста", който води до рибарските колиби и до ресторантите, е залят. Димитров каза още, че ако нивото на Дунав продължи да се повишава, могат да се получат разливи в района на устието на река Русенски Лом.

По повод на корабоплаването при високи води директорът на "Морска администрация"-Русе Иван Жеков обясни, че проблеми няма, но капитаните на кораби трябва да пътуват с повишено внимание, тъй като залетите пясъци и острови крият опасности, ако плавателните съдове се отклонят от фарватера /плавателния път/.

Управителят на "Напоителни системи - клон Долен Дунав" Валя Евтимова обясни, че положението към момента е спокойно - няма залети земи в областта заради покачване на подпочвените води.

Всички отводнителни помпени станции работят. Доставени са и допълнителни инертни материали по дунавските диги и по дигите по вътрешните реки, за да се реагира веднага, ако се наложи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase