Снимка: Булфото, архив
fallback

Сергиите и гардеробите с дрехи неочаквано бяха премахнати от улиците на Стария Несебър. От това лято влиза в сила нова наредба за търговията на открито по препоръка на ЮНЕСКО. Ограниченията обаче са напът да предизвикат нови бунтове в курортния град.

Oще по темата
Наредбата забранява поставянето на съоръжения около паметниците на културата, пред търговските обекти, както и по стените и оградите на къщите в старата част на Несебър.

„Всичко е вътре. На улицата показвахме какво произвеждаме, както това - 100% вълна, и тя трябва да се види, за да се знае, да се пита за нея вътре. Но няма право вън да се изнася”, оплака се наемателката Цветанка Милева по bTV.

„Хората са разочаровани и те са разочаровани с право, защото толкова години държавата нехае. Решиха изведнъж да отнемат поминъка”, обясни Джони, също наемател на павильон.

Продавачите, повечето под наем, се опасяват, че оборотът ще падне, а туристите ще ги подминават без рекламата навън. „Не можем да ги накараме, няма как! Не сме викачи на Женския пазар”, коментира антикварят Станимир Хашхожев.

Месец преди началото на сезона, докато едни пренареждат стоката, други къртят стени на къщите, за да вкарат павилионите в двора.

„Съвсем нормално, като няма сергии, хората да се приберат по къщите. Ами, разрушаваме фасадата, ама след като няма сергии, хората са принудени”, обясни Янаки Костов, който живее в Несебър.

„Никакви сергии няма. Ей там, кметът е разрешил на едно момче една сергия, че бил социално слаб”, посочи друг жител на града Елена Костадинова.

Засега има и още една, която не работи, но е пред самия вход на църквата „Свети Спас".

„Страшно грозно и не е етично, както всичките са се прибрали вътре, така и там да няма нищо. Миналата година имаше дрехи”, спомня си музейният работник Иванка Тодорова.

Не само разделението „за някои може, за повечето - не!" предизвиква гнева на жителите на Стария град.

„Продавахме сладолед тук, обаче кметът ни изгони. Не само мен, всички сладоледаджии, ядки, щото сме на общинско място, на тротоарите. От една страна, може би има право до някъде, ама ние какво да работим”, обясни бившият продавач на сладолед Коста Станков.

От сдружение „Старият Несебър" смятат наредбата за дискриминационна и вече са завели дело.

„Правилата вътре в града трябва да са еднакви за всички, а те не са. Ние спрямо други наши съграждани сме дискриминирани, защото на един се разрешава определен дали обект, дали строителство, каквото и да е, а за други – не! Даже и за слънчеви батерии, че не може да имаме, климатици, че не може да имаме, ние сме срещу този двоен стандарт. Или ако ще бъдем ограничавани, да бъдем компенсирани”, настоява председателят на Сдружение „Старият Несебър" Ивайло Ляхович.

„Предполагам, че за хората ще има някакви компенсации за това, че са си загубили правото да ползват стените като търговия на открито. Размерът и начинът, по който ще се определя кой, какво и как - още не е уточнен”, обясни зам.-кметът по туризма в община Несебър Лазар Япаджиев.

Наредбата е част от Плана за управление на Стария Несебър, изготвен по препоръка на ЮНЕСКО. Хората обаче искат алтернатива, в противен случай са готови на протест.

„Готови сме, може и посред лято да се вдигнем, както направихме, когато беше за незаконното строителство”, категоричен е председателят на Сдружение „Старият Несебър".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

Gilda

преди 10 години

Най-накрая. Превърнаха Несебър в базар. Учудвам се, кой изобщо купува тия буклуци. Нека да има няколко малки магазина с автентични стоки, които наистина имат цена, а останалите да ги махат и завинаги, а търговците да си търсят други места, откъде накъде да ги компенсират, това да не е тяхна собсвеност.

6

Анонимен

преди 10 години

Глупости, никакъв бунт няма да има в Несебър. Местните хора отдавна си прибраха всичко вътре, а тези които се оплакват не са местни, а приходящи - през зимата на Банско, през лятото по Черноморието. Точно те правят най-големите ***!А за Лидъл - кани се да го отваря Цветан Василев след като вземе концесията за пристанището. И не завиждайте вече на несебърци - Слънчев бряг глътна хотелските нощувки, сега други ще глътнат, каквото остана и те няма да са от региона, както и до сега не бяха.

5

Bulgarin ot Germania

преди 10 години

Da se pouchat ot DUBROVNIK: i kmeta, i targovcite, vsichki.Dubrovnik me vpechatli silno s red i chistota. Ima edin bazar na edin ploshtad, kadeto se predlagatsamo nacionalni specialiteti, tipichni za regiona. Nikakvi kitaiski ili turski bokluci, njama KICH.

fallback