Снимка: БТА

Повече от 50 души и тежкотоварна техника бяха ангажирани в операцията след дерайлирането на товарния влак край Пловдив.

Преди обед 5 вагона от състава на товарен влак дерайлираха край гара Тодор Каблешков в пловдивското село Златитрап. Композицията от 24 вагона е превозвала въглища от ТЕЦ „Бобов Дол”.

На място са екипи на БДЖ, транспортното министерство и транспортна полиция, които разследват инцидента. Багер разтоварва въглищата от вагоните, всеки от тях с маса от 68 тона.

От БДЖ бяха лаконични, че влакът е дерайлирал по технически причини и се води разследване.

Още по темата
Разследващите са категорични, че не става въпрос за саботаж, а за техническа неизправност във вагоните. 

„В коловоза се развива действието, има нещо по вагона, но не мога твърдо да се ангажирам, може да се окаже, че има нещо по железния път, той също ще бъде проверен”, заяви пред Dnes.bg Бисер Минчев - главен ревизор на НКЖИ.

Жп трасето в района е унищожено. От спедиторската фирма обясниха, че вагоните са преминали технически преглед и са застраховани.

"Аз твърдя, че проблемът е в инфраструктурата, ако снимате едната релса – има стара шупла, стара заварка и е спукана”, съобщи представителят на фирмата Иван Павлов. 

Заради влаковия инцидент движението на всички влакове от София за Пловдив и Стара Загора, както и от София през Пловдив за Варна и Бургас беше блокирано.

„В момента транспортираме пътниците между Стамболийски и Пловдив с автобуси, но сме пренасочили товарното движение през Карлово”, заяви още Бисер Минчев. Очакванията са най-късно в понеделник движението на влакове да бъде възстановено.

Междувременно в парламента министърът на транспорта Данаил Папазов съобщи, че е назначил проверка заради дерайлирането на вагоните от товрния влак.

Министърът добави, че тече проверка в БДЖ и във връзка с излъчен по Нова телевизия репортаж за откраднато гориво от дерайлира на 17 януари влак.

„Поставил съм въпроса към компетентните органи, в БДЖ непрекъснато има проверка, почти постоянно водим битка с кражбите на горива, това е ежедневие в БДЖ, поставят се непрекъснато нови камери по трасетата и депата, за да въведем един по-строг контрол”, коментира той.

Папазов припомни, че се вземат мерки и против кражбата на скраб от системата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase