Снимка: БТА, архив

Президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) Пламен Димитров призова правителството да намери начин да бъде изплатена поне една заплата на бедстващите работници в „Напоителни системи“.

Служителите на помпените станции имат да взимат пари за декември 2013 и заплати от началото на 2014 година. 

Димитров посочи, че според него както са намерени средства за добавки към пенсиите - което е много добре, така трябва да бъдат открити и резерви да се изплати поне една заплата в "Напоителни системи". Това по думите му трябва да стане веднага, а останалите възнаграждения да бъдат дадени до края на месеца, предава БТА.

„Ако не се преведе една заплата на работниците веднага, сумата е около 1-1,5 млн. лв., протестните действия на около 1900 работници от "Напоителни системи" ще бъдат пренесени пред сградата на Министерски съвет в края на месеца, категорични са от националното ръководство на КНСБ.

Още по темата
Заради неизплатените заплати двама от работниците на дружеството обявиха гладна стачка. Петър Стоянов не се е хранил вече осми ден.

Президентът на КНСБ се обърна към него с молба да прекрати стачката си, защото поставя в риск здравето си. „Би могло гладната стачка да премине в щафетна и други работници да продължат протеста, докато не се изплатят забавените заплати“, предложи Димитров.

Протестиращият обаче е категоричен, че колегите му „се страхуват да протестират, защото се опасяват, че може да бъдат уволнени“. Петър Стоянов допълни, че засега ще продължи да гладува без лекарски надзор. Той сам се наблюдава и по думите му се чувствал добре. Мъжът увери, че вторият гладуващ служител, Цветан Нинов, също ще продължи тази форма на протест. Стоянов очаква, ако работници от Ремонтната база в Плевен му окажат подкрепа и започнат щафетна гладна стачка, той да прекрати своята в петък, когато е насрочен и протест на работниците от "Напоителни системи" в Плевен.
 
Междувременно днес в Пазарджик повече от 100 души, заети в „Напоителни системи“, се събраха на протест. Те държаха лозунги с текст „Искаме си заплатите” и „Финансирайте обектите с национално значение”, съобщи „Фокус“.

Клонът на дружеството в Шумен също е в стачна готовност. Хората изпратиха декларация до изпълнителния директор на "Напоителни системи", до председателя на Федерацията на независимите синдикати в земеделието към КНСБ и до председателя на Регионалния синдикат на синдикатите.

В нея посочват, че ако забавените им с три месеца заплати не бъдат изплатени, то те ще излязат на протест. Такъв вече е имало в административната сграда на предприятието, но той е бил символичен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase