Снимка: Булфото, архив

Пореден случай на работници без заплати, този път във Варна. Лекарите от Тубдиспансера, който е единствен за цяла Североизточна България, са без заплати от няколко месеца. От днес те ще провеждат едночасови стачки всеки ден, докато не получат възнагражденията си за ноември, декември и януари.

"Не може повече да издържаме без заплати", категорична е главната сестра Веска Георгиева пред Нова телевизия. Тя разказа, че положението за персонала в здравното заведение е нетърпимо и затова има и масови напускания. По думите й ситуацията е извън контрол, а хората са отчаяни. „Някои разчитат на близки, други обаче са сами и няма на кого да разчитат”, допълва тя.

В ситуация на безсилие са изпаднали държава, община и работещи, които търсят вариант за спасение от безпаричието в Тубдиспансера, но решение все още няма. Веска Георгиева обясни, че е търсена връзка със здравното министерство, но ситуацията остава същата. Тя призова институциите да погледнат сериозно на казуса.

Условията на работа, които медиците определят като „ужасни“, също са проблем в болничното заведение. „Стаите са в мухъл, бельото не достига, храната е занижена и нямаме достатъчно гориво и електричество", оплакват се още лекарите.

Проблемът с болницата започва още от 2011 година, когато държавата взима решение да намали финансирането от 1.2 милиона лева на 300 хиляди лева за година. Заместник-кметът по здравеопазването в община Варна д-р Лидия Маринова казва, че още тогава местната власт е потърсила законови вратички, чрез които общината да може да подпомага Тубдиспансера.

"Съдбата й обаче отива към закриване, а рискът да се увеличи заболеваемостта от туберкулоза може да нарасне", признава тя. По думите й за периода от 2011 до 2013 година на болницата са преведени над 1 млн. лв. от общината. Само за 2013 година преведените пари са 414 хиляди лева, уточни Маринова. Средствата са били предназначени за изплащане на дължимите заплати.

Днес се очаква заседание на здравната комисия към Общинския съвет в морската столица, който ще мисли за изход от ситуацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase