Снимка: архив, Булфото
fallback

Започват масови проверки на асансьорите в страната. От Aгенцията за метрологичен надзор ще следят за правилната поддръжка на съоръженията.

Секретарят на Българската асансьорна асоциация Николай Маринков коментира пред bTV, че до края на тази година предстои изграждането на единен регистър на асансьорите у нас.

Очакванията са до 2023 г. всички съоръжения да бъдат снабдени със специални SIM карти, за да могат да изпращат сигнал при авария.

Oще по темата

"Ако бъдат спазвани изискванията за редовна подмяна на опасните части, възли в самите асансьори, на практика един асансьор може да бъде вечен", твърди председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Стефан Цанков.

На ден в асансьорите на Пирогов се возят над 3000 души - пациенти и лекари. Оказва се, че почти всички лифтове трябва да бъдат спрени от движение. Препоръката идва от специално изготвен доклад за техническото състояние на асансьорите в лечебното заведение.

Оказва се че в Пирогов има 21 опасни асансьора, един от тях е този на детската клиника. Той засяда между етажите по няколко пъти на ден.

"Общо взето, нашата служба, която поддържа асансьорите действа като спешен лекар в това отношение, да не казвам, че са на 24-часово повикване, а на 24-часово разположение в самата болница", коментира изпълнителният директор на лечебното заведение проф. Стоян Миланов.

Подмяната на съоръженията ще струва близо 1 млн. лева на болницата, а парите все още се търсят.

"Това подлага на риск самия транспорт на пациентите и за мен съществуващ риск за техния живот. Говоря за риск и за самите служители на болницата", категоричен бе шефът на лечебното заведение.

Веднъж вече трагедията се размина, след като преди четири години асансьор пропадна в "Майчин дом". В резултат пострадаха 6 жени в напреднала бременност. Тогава стана ясно, че причината за инцидента е предписание за ремонт, което не е изпълнено навреме.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Бай Боре Холмса

преди 9 години

колко опасни са колите втора употреба на които се возим ,а

11

педро

преди 10 години

" до 2023 г." Много оптимистично ве! Случайно да са видели календара, коя година сме?

10

az-

преди 10 години

Аха, значи поредната организациика иска "пазарно" да прибира доброволно-задължителни пари :)

fallback