Снимка: БТА
fallback

Георги Първанов влезе в задочен облог със заместник-председателя на БСП Димитър Дъбов, като категорично заяви, че ако АБВ вземе само 30 хил. гласа на предстоящите избори за ЕП, то той ще напусне политиката.

След като Първанов рестартира проекта АБВ, Дъбов направи прогноза, че формацията ще вземе между 25 и 30 хил. гласа на евровота. "Ако ние вземем 30 000 гласа, аз повече с политика няма да се занимавам. Ако обаче вземем повече от прогнозата на Дъбов, той да поеме ангажимент да излезе от политиката, той и без това няма бъдеще като политик, поне да излезе с чест в резултат на един загубен облог", каза днес в Шумен Георги Първанов. „Много неприятно е в 21 век да превърнеш една партия със 120 години история в първата частна партия. Много неприятно е, когато гледаш на партийните членове и избирателите като на крепостни“, допълни той.

По думите му АБВ ще има ангажимента да реабилитира политиката, която според него вече се е превърнала "в средство за облагодетелстване и разрешаване на лични проблеми вместо тези на хората".

Oще по темата
В петък Националният съвет на БСП взе решение и разпореди на местните структури на партията да следят за прояви на симпатия към идеите на АБВ и да наказват провинилите се. Първанов коментира този ход, посочвайки, че „силово не можеш да задържиш нито електората, нито членския си състав“, такива методи са се прилагали "само по времето на Сталин".

В решението е записано, че „градските и общинските (районни) съвети на БСП, в чиито организации има партийни членове, които участват или подкрепят други листи, както и които системно нарушават уставните норми, да предприемат действия в съответствие с Устава на БСП”. "В модерната политика, ако имаш идеи, ако имаш визия, ако имаш хора – печелиш“, каза Първанов.

Той коментира и тезата на управляващата коалиция, че ако събере повече гласове от опозицията, това ще е знак и за подкрепа на управлението и правителството на страната. „Ако тази постановка се възприема от двете партии, нищо по-естествено от това БСП и ДПС  да си направят предизборна коалиция. Така поне ще е по-честно към избирателите. Мисля, че тази сметка, философия, е лишена от логика. Съдбата на правителството зависи от това как работи самото правителство. Ако управлява добре, то има своето бъдеще. Ако обаче парламент и правителство още месеци наред ще бъдат непродуктивни, това поставя под съмнение изкарването на мандата и прави реални предсрочните избори. Защото и днес ако парламентът се събере и направи кворум, е новина. Кога се е случвало това за тези 25 години на преход?“, попита той.

Първанов обяви, че до дни АБВ ще излезе с конкретни предложения за развитие на политики по отношение на петте си основни приоритета за развитие на България. Сред тях са борбата с демографската криза, реформа на икономиката, както и идеи за преструктуриране на здравния, социалния и образователен сектор, съобщават от пресцентъра на движението.

Преди дни Първанов и социалистите, които се присъединиха към проекта му, бяха обявени за "самоизключени" от столетницата. От БСП съобщиха в петък, че приемат, че 10 от членовете й са се самоизключили. Това са президентът (2002-2012 г.) Георги Първанов, бившите министри Румен Петков и Евгений Желев, кметът на Перник Росица Янакиева, бившият лидер на БСП в Монтана Емил Константинов,  Ивета Станкова, бившият общински председател на БСП-Добрич Владимир Калчев, Бойка Арабаджиева, Людмил Веселинов. Редиците на левицата напусна и проф. Георги Близнашки, защото застана на страната на протестиращите студенти и на президента Росен Плевнелиев за провеждане на референдум.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

44

Анонимен

преди 10 години

Гоце мама,и 3000 няма да събереш!Няма толковамного предателив България!Надценяваш се!

43

разстрел и общ гроб

преди 10 години

Като не ги избесихме червените по светофарите 1990 година, сега ще страдаме

42

Анонимен

преди 10 години

Другари дайте да възродим ОФ начело с Милко Багдасаров.

fallback