Веселин Кайраков Снимка: Dnes.bg
fallback

Бургазлия попадна в своеобразен Параграф 22, като се оказа собственик на жилище, което може да използва само за ателие, работилница или магазин. Случаят на Веселин Кайраков не е изолиран, но той е един от малкото, с който вече са запознати много от институциите в Бургас.

Иначе от началото на годината при омбудсмана Таню Атанасов валят жалби на граждани, които са закупили апартаменти, оказали се впоследствие ателиета. А по закон такива помещения могат да се ползват само за стопански цели и затова се таксуват с тарифи за промишлен ток, вода и данък сгради.

Именно такъв е казусът с 64-годишния Веселин Кайраков. Мъжът е закупил жилището си още преди три години. Тъй като не е разполагал с много средства, той решава да си вземе „изгодно” мансарда с площ 43 кв.м. в бл. 308 на к-с „Меден рудник”.

„Аз знаех, че това е ателие, но съм си направил всички проверки в Агенцията по вписванията, консултирал съм се с фирма за недвижими имоти, говорих с нотариус. Уточнил с тях, че си го купувам, за да живея в него. Увериха ме, че няма да има проблем. Но когато всичко вече беше построено, узаконено и получих Акт 16, се оказа, че аз трябва да плащам пожизнено ток, вода и данък сгради като стопански обект”, коментира мъжът.

Бургазлията се е обърнал към електроразпределителното дружество EVN, но оттам сa му обяснили, че щом живее в ателие, по закон трябва да плаща промишлен ток. Подобен е бил и отговорът от данъчното, макар в подадената декларация Кайраков е подчертал, че използва помещенията за жилищни нужни. „Сега се чудя как ще ми се изчислява данък сгради”, коментира Веселин.

Попаднал в омагьосан кръг, мъжът е потърсил за съвет обществения посредник на Бургас Таню Атанасов. „В нотариалните актове някои продавачи, било физически или юридически лица, правят всичко възможно да избегнат изричното изписване на термина „апартамент”, като го заменят със самостоятелен обект например. Обективно този тип имоти трудно се купуват и те ги предлагат на определено по-ниски цени. По този начин привличат купувачи, като се стараят да скрият негативните последици от една толкова „изгодна“ сделка”, обясни омбудманът. 

По неофициална информация в положението на Веселин са над 1000 собственици на имоти само за Бургас. Изходът от ситуацията според Таню Атанасов е да се потърси главният архитект на общината, да се пристъпи към смяна статута на помещението чрез изготвянето нова скица. Процесът обаче трае няколко месеца и струва на „опарения” немалка сума.

„Доколкото съм запознат с подобни казуси, архитектът и конструкторът, които са построили това жилище трябва да ми направят нов проект, да предпишат някакви мерки, след това да се мине по процедура на узаконяване, да се извади нов нотариален акт, който също да бъде заверен в кадастъра. За всичко това трябва да отделя поне половин година и ще ми струва не по-малко от 1000 лв. А аз нямам тези пари. Ако някой ден забогатея, ще се боря”, обяснява Веселин Кайраков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

39

дико

преди 4 години

Отиваш в Данъчното и регистрираш че ще го ползваш като жилище . Имаш това право но ако те проверят и го ползваш за стопанска дейност глобата е голяма

38

it

преди 10 години

ателиета ги правят заради парко-местата в нашият блок от 2 етаж нагоре са ателиета ,само 6 апартамента има и парко места за тях ама ако си ги купиш.Всички съседи знаят какво си купиха и не вярвам само с 1000 да се разминат да стане апартамент и тогава възниква казуса за задължителното парко място за апартамента - живеем в скапана държава ,унищожиха ни градовете с презастрояване и сега като отворя прозореца виждам младата съседката а 20-30г. - дъртата баба

37

Анонимен

преди 10 години

До Анонимен 30 Първо - не съм ГЕРБер - не моЪ ги дишам тея.... Второ - ако не вЕрваш брой, само шефчето на една от строителните фирми (Мидия) се хвали че е построил 5 000 апартамента в Бургас... Има и друг момент - масово хотелите в Сарафово и Крайморие се водят кооперации с апартаменти (боксониери) защото така данък сгради и такса смет им е на 1/2 от тоя на хотелите...

fallback