Снимка: архив, Булфото

Изборът за нов наместник на Русенската епархия ще се проведе на 16 март, съобщиха от Светия Синод.

Решението за избора идва след писмо, внесено от патриарха и Софийски митрополит Неофит с искане за освобождаването му от задълженията като временно управляващ Русенска епархия и за определяне на епархийски митрополит, който да бъде назначен за наместник на епархията.

До новия избор овакантеният митрополитски престол ще е в ръцете на Доростолския митрополит Амвросий, който ще организира изборите в епархията и ще ръководи делата й до каноничното избиране на нов Русенски митрополит.

Идната неделя - 23 март, в сградата на Светия Синод ще се проведе каноничният избор, по време на който митрополитите ще утвърдят един от двамата избрани епископи за нов Русенски митрополит.

След отпадане от листата на Агатоникийски епископ Борис и Провадския Игнатий, както и на Мелнишкия Серафим, който бе избран за Неврокопски митрополит, епархийските избиратели на Русенска епархия ще избират между следните епископи: Крупнишки Инокентий, Месемврийски Иаков, Тивериополски Тихон, Стобийски Наум, Велички Сионий, Драговитийски Даниил, Траянополски Киприян, Браницки Григорий, Главиницки Йоан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase