Десислава Терзиева посети Враца. Снимка: БТА

Готов е идейният проект за изграждането на автомагистрала "Хемус", продължаваме да работим по него и ако някой казва, че от днес можем да започнем да строим, ако имаме пари, това не е вярно”, обяви министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева във Враца.

Тя допълни, че в момента тече търг за възлагане на изработването на технически проект на участъка Ябланица - Плевен - Ловеч от магистралата, а за следващата част - тази до Велико Търново, предстои да се направи такъв търг.

По думите на министър Терзиева проектна готовност за строителство на двата участъка ще има догодина и именно затова едва в средата на 2015 г. може да се мисли за евентуално започване на търгове за строителство.

Строителният министър изрази надежда дотогава да се намери механизъм за финансиране, като не изключи това да стане и с бюджетни средства.

По отношение на разширението на пътя Ботевград- Мездра, който е част от главен път Е-79, министърът на регионалното развитие посочи, че за него има проектна готовност. Тя допълни, че и за този път се търси финансов ресурс, за да започне поетапното му изграждане.

Днес Терзиева участва в даването на символично начало на проекта "Враца- привлекателно място за живеене" и откри един от трите центъра за настаняване от семеен тип за деца в увреждане в града.

Двата проекта се изпълняват с подкрепата на оперативна програма "Регионално развитие", като общата стойност на безвъзмездната помощ е над 6,5 милиона лева, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase