Снимка: БулФото

Среща България-Турция на министерско ниво ще решава трайно проблема с превозвачите на 17 февруари, а не както бе предвидено по-рано – на 21 февруари. Това съобщи външният министър Кристиан Вигенин пред bTV.

По думите му решение за падане на блокадата на българо-турската граница е взето, въпрос на часове е то да бъде изпълнено.

Още по темата

„Приключваме преговорите с турската страна. Положени бяха днес интензивни усилия и от страна на министър Бобева, на транспортния министър, както и на мен самия, разговарях днес с колегата Давитоглу. Има становище от турския транспортен министър, който се ангажира с цялостен нов подход по проблема. Фирмите и на двете страни трупат големи загуби – затова българското правителство ще освободи половината разрешителни, които очаква турската страна”, обясни Вигенин.

Превозвачите на „Капитан Андреево” обаче заявиха, че нямат информация как са минали двустранните преговори. Те заплашиха, че ако до полунощ блокадата не падне, те ще легнат на пътя и ще затворят с телата си границата за целия трафик – и за автобуси, и за автомобили.

На границата тази вечер пристигна зам.-министърът на транспорта Антон Гинев за среща с протестиращите шофьори.

Вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева заяви, че българската страна ще направи всичко възможно, включително и компромиси, за да може границата да бъде отворена незабавно.

"Още тази нощ ще предоставим половината от предварителната квота разрешения на турската страна, като очакваме от тях незабавно да отворят границата", каза Бобева в ефира на БНТ.

Тя напомни, че вече са били предоставени 15 000 разрешения, а са използвани само 4700. Оставащите 10 000 разрешения стигат поне за един месец да бъде отворен трафикът.

Бобева беше категорична, че всяка минута забавяне на отварянето на границата, след като днес през нощта се предоставят разрешенията, няма да бъде заради българското правителство. „Надяваме се на диалог с турските власти и приканваме към спокойствие българските и турските превозвачи. Тези неща се решават чрез диалог и преговори“, добави тя.

Вицепремиерът напомни за изпратеното официално писмо до транспортното министерство на Турция с предложения за по-скорошна среща и с предложения по отношение на проблемите, които българските превозвачи имат.

„За щастие днес получихме писмо от турската страна, което е много обнадеждаващо. Турската страна споделя нашето виждане, че трябва да седнем на масата на преговорите и да решим по нов начин, с прилагането на нов подход, проблемите между двете страни в областта на тези транспортни услуги“, изтъкна Бобева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase