Архив: Булфото
fallback

Тютюнопроизводители от Гоцеделчевския регион блокираха в 14.00 часа пътя към гръцката граница на ГКПП Илинден. Близо хиляда души са се събрали на протеста.

Хората са от четирите общини на района - Гоце Делчев, Сатовча, Хаджи Димово и Гърмен. За повечето от тях тютюнопроизводството е основно препитание.

Недоволните тютюнопроизводители носеха плакати, с които изразяват несъгласието си с ниските изкупни цени на тютюна.

Oще по темата
"Къде са разследващите картелите", "Картел - силни фирми - немощна държава - беден народ" са част от плакатите, които протестиращите издигнаха.

Производителите нямат разрешение за блокиране на пътя към гръцката граница, но въпреки това те останаха на пътното платно.

От двете страни на блокадата при моста на река Места започнаха да се образуват автомобилни колони, предаде БТА.

Полицейското присъствие в региона е засилено. Полицейски кордон е обградил дългата колона от тютюнопроизводителите.

Напрежението сред производителите се повиши в началото на месеца заради закъснялата изкупна кампания и от предлаганите им цени - средната изкупна цена е около 5.20 - 5.30 лева за килограм.

В последните дни напрежението в сектора скара и политиците. Сегашните и предишните управляващи си размениха остри обвинения за това кой е виновен за кризата в бранша. Сегашните управляващи се ангажираха да внесат промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия.

На 6 януари представители на бранша излязоха на протести  в Харманли. Тогава те гориха бали с тютюн.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

анонимен

преди 10 години

ТИЯ ДА СИ НАПРАВЯТ ЕДНА ФАБРИКА И ДА ПРОИЗВЕЖДАТ ЦИГАРИ.СТИГА СА РЕВАЛИ ЗА ПАРИ.СЪЩИТЕ СА И ОНИЯ СЪС ЗЪРНОТО.

12

гешев

преди 10 години

в гърция фирмата купува тютюна за 2 евро на кило! държавата дава още 2 евро и европа дава още 2 евро субсидия! а тук субсидиите ги гушка дпс и с тях плаща на сидеров да плаши помаклъка, за да слушка и да гласува за тях! а помаклъка нали си е ***.... та напомня на оня виц, дето един клецал друг, а оня стискал силно със ***, та ибачо да го заболи и него!

11

ЦИГАНИН

преди 10 години

До БЪЛГАРИНИ аз искам *** да не получават нищо ама тия хора си работят при това честно и ако можеха да отглеждат нещо друго щяха да го правят.

fallback