Снимка: Булфото

Видеонаблюдение и осветление ще бъдат поставени около паметника "Асеневци" във Велико Търново, съобщи пред журналисти заместник-кметът на общината Ганчо Карабаджаков.

По думите му това са част от засилените охранителни мерки, които общинската администрация предприема съвместно с Районното полицейско управление в старата столица, срещу зачестилите вандалски прояви върху паметника.

Още по темата
Зам.-кметът припомни, че след като паметникът е бил почистен на 31 декември по инициатива на представителството на Съюза на българските художници и доброволци, тази сутрин отново е бил изрисуван с графити.

Поредната акция за почистването на монумента започва днес. В нея са заявили желание да се включат представители от младежката организация на ГЕРБ в града и жители на старата столица, обединени в социалните мрежи, отбеляза Карабаджаков.

От пресцентъра на ОД на МВР съобщиха, че работата на полицията по издирването на извършителите продължава, но информация няма да бъде оповестявана до приключване на разследването.

Паметникът на Асеневци е дело на големия български скулптор Крум Дамянов. Издигнат е през 1985 година в чест на 800 години от въстанието на Асен и Петър и едно от любимите места на търновци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase