Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. Снимка: Булфото, архив

Да запазим мира вътре в нас, около нас, в Родината ни и по света, призова миряните Варненският и Великопреславски митрополит Йоан в Търговище, цитиран от БТА.

В съслужение с местни духовници той отслужи божествена света литургия в храм "Свети Иван Рилски" в областния град на днешния голям християнски празник Стефановден.

Още по темата

Дядо Йоан подчерта в обръщението си в края на службата, че в днешно време е сложно да се запази душевният мир. Но, каза той, "човек може да го запази, като живее с Бога". Духовният водач призова да отхвърлим собственото си "аз" да се посветим на Бога.

В проповедта си митрополит Йоан призова и за любов към враговете: "Богославяйте онези, които ви проклинат. Добро правете и на онези, които ви мразят". Тогава по думите му православните християни ще разберат, че това е огромното предизвикателство на съвременния живот.

За да заживеем в хармония със себе си и с околните, обобщи митрополит Йоан, трябва да отхвърлим гордостта и злобата към ближния.

Варненският и Великопреслевски митрополит Йоан продължи традицията, оставена от предшественика му дядо Кирил - на третия ден от Рождество Христово да води службата в Търговище. Той заяви, че се чувства развълнуван от първото служение в търговищкия храм и срещата с духовниците, както и с божия народ от епархията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase