Снимка: Булфото, архив
fallback

Близо всеки трети жител на област Разград е здравно неосигурен, съобщи директорът на Регионалната здравноосигурителна каса д-р Камелия Станева.

Тя представи данни, според които общо 33 441 са здравно неосигурените лица в област Разград, което е близо 1/3 от населението на региона. Тя уточни, че избралите личен лекар към 31октомври са общо 134 757 човека.

Основните причини за увеличаване на броя на здравно неосигурените в областта са високата безработица и ниският социален статус на хората, коментира д-р Станева, цитирана от БТА.

Друг сериозен проблем са незаетите лекарски практики в първичната медицинска помощ. По думите й към момента от общо 74 практики за общопрактикуващ лекар в област Разград незаетите са 24.

Това се дължи на бариерата, фиксирана в Закона за лечебните заведения, който изисква длъжността да се заема само от лица със специалност обща медицина, коментира д-р Станева.

Тя призова кметовете да съдействат при разпространяването по общини на информационна кампания за избор на личен лекар. Изборът е важен, защото има здравни европейски програми за неосигурените лица и ако тези хора не влязат в системата, не могат да се възползват от тях, подчерта директорът на РЗОК.

Д-р Камелия Станева съобщи още, че до края на годината Районната здравноосигурителна каса ще изплати и останалите 20 процента от извършената дейност на болниците за месец септември.

На Разградската болница ще бъдат изплатени 111 000 лв., на болницата в Исперих - 37 000 лв. и в Кубрат - 34 000 лв. До края на годината на трите здравни заведения ще бъдат платени и 80 процента за октомври и ноември, а останалите 20 процента ще се платят през януари, допълни д-р Камелия Станева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 10 години

тва на снимката, богати наркомани ли са от там с тия накити, дето не могат да си платят.

14

факт

преди 10 години

Важното е , че мутро-отборът Лудогорец върви напред, останалите да се оправят както могат.

13

Анонимен

преди 10 години

D-r Kameliq Staneva e 140 kila I pie po litar uiski na ve4er !!! Posledniq 4ovek,na kogoto 6te poverq zdraveto si !!!! Ai siktir !

fallback