Снимка: архив, Булфото

Има заболявания от различни респираторни вируси още от края на септември и те минават на няколко вълни, но заболяемостта не е висока, отчете д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор към Министерството на здравеопазването.

По думите му по-същественото е, че няма случаи на грипни заболявания, предизвикани от самия грипен вирус.

"На първо място, това личи по броя на засегнатите – при грип нещата се развиват доста по-драматично и по-бързо, докато в случая заболяваемостта е сравнително ниска. Второ – по клиничната картина заболяванията в момента са доста по-леки, много рядко хората търсят медицинска помощ или вземат болнични по повод тези заболявания", обясни пред "Фокус" здравният инспектор.

"Изследванията, които правим на хора с подобна симптоматика, показват, че засега нямаме изолации на грипен вирус. Подобна е ситуацията и в Европа, където има отделни случаи на заболели, но само в най-западната част на континента", посочи Кунчев.

За миналата седмица са регистрирани болни в Норвегия, Шотландия, Ирландия, Испания.

"Това е очаквано, защото обикновено към края на годината започват да се появяват първите случаи, започва леко да се повишава заболяемостта", обясни Кунчев.

По думите му грипната вълна е през януари, като в началото обхваща западната част на Европа, а после и целия континент.

"Тази зима също очакваме нещата да се развият така и в края на януари да имаме по-сериозни проблеми с грипа", заключи д-р Ангел Кунчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase