Кметът на Варна Иван Портних срещна подкрепа от неправителствени организации. Снимка: Булфото
fallback

Над 10 документа, датирани от 1955-та до 2012 г., в полза на тезата, че местност “Салтанат” е част от Морската градина, представиха на среща с медиите неправителствени организации от Варна. Те подкрепят заповедта на кмета на града Иван Портних за забрана на движението на автомобили в парка, съобщава информационна агенция "Черно море".

На срещата бяха дошли и собственици на имоти в Салтанат. Представените на среща с медиите документи са официални становища на Министерския съвет, решения на Община Варна и паркоустройствени планове. Във всички тях местността “Салтанат” се посочва като част от Морската градина.

Това се твърди и в отговора на на Министерския съвет до гражданин на Варна. В същия документ от 1955 година е посочено, че съществуващите сгради на територията на местността “се запазват на постепенно изживяване”.

Нотариален акт от 1998- ма постановява, че имотът се намира в “Приморски парк, местността “Салтанат” със следното  уточнение:“при граници от двете страни – паркови алеи.“

Най-новият сред представените документи е издаден от Регионалната дирекция за национален строителен контрол на 13 декември 2012 година. В него се казва, че според Закона за устройство на територията кметът на Община Варна следва да продължи процедурата по премахване на паркинг, построен в тази местност.

На срещата присъстваха и собственици на имоти в “Салтанат”. Те влязоха в спор с представителите на неправителствените организации, като отново изтъкнаха свои аргументи в полза на искането си да имат право да стигат до частните си имоти с автомобили.
 
Живеещите в Салтанат попитаха неправителствените организации дали Алея Първа е част от въпросната местност или не, както и трябва ли по нея да се движат коли. 

“За да има движение по алеята, трябва задължително да има обособени тротоари и нашето мнение е, че би трябвало да има и не само тротоари, ами и успоредна алея, която да е изцяло пешеходна, ако ще се допуска движение с автомобили. Според нас е правилно да се спазва законът. Ако има автомобилно движение, нека да е разделено от пешеходното”, коментира Славена Панайотова от Сдружение “Варна диша”.

Така представителите на неправителствените организации отговориха на въпроса, че не са против Алея Първа, ако  инвеститорът е спазил закона. Категорично обаче се обявиха в подкрепа на кмета на Варна и заповедта му за забрана на движението на коли в Морската градина. Те заявиха още, че ако Административният съд я отмени, ще обжалват решението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Васил

преди 10 години

Тези документи са издадени когато площа на Салтанат е била държавна собственост- след извърената национализация на частните имоти там. Сега след реституирането на имотите на бившите собственици и след като с разрешението на Общината още имоти са станали частни фактически Салтанат е местност с повече от 80 % частна собственост.При това положение Салтанат не е част от обществен парк.За да стане парк трябва Общината да отчужди тези частни имоти по законовия ред и след това да направи парк.

12

ВАРНЕНЕЦ ДОСТА ОТДАВ

преди 10 години

Кмета освен че си повярва прекалено много, май има и доста некомпетентни съветници....Вижте определението на съда от 6 декември, с което отхвърлят жалбата му срещу заповедта на областния!

11

Варненец

преди 10 години

Още една ГОЛЯМА лъжа - кмета НИКОГА не се е срещал със собственисите от Салтанат. Салтанат е 84% частна собственост.Местността Салтанат не отговаря на критериите за добиване на статут на недвижима културна ценност на парковото и градинско изкуство по реда на Закона за културното наследство. Такъв отговор са изпратили от Министерство на културата до община Варна, цитирайки становище на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), научи Varnautre.bg.След като от общината изпратили писмо с искане територията на Салтанат (с граници Шокъров канал, скат откъм морето, път Варн

fallback