Кметът на Варна Иван Портних срещна подкрепа от неправителствени организации. Снимка: Булфото

Над 10 документа, датирани от 1955-та до 2012 г., в полза на тезата, че местност “Салтанат” е част от Морската градина, представиха на среща с медиите неправителствени организации от Варна. Те подкрепят заповедта на кмета на града Иван Портних за забрана на движението на автомобили в парка, съобщава информационна агенция "Черно море".

На срещата бяха дошли и собственици на имоти в Салтанат. Представените на среща с медиите документи са официални становища на Министерския съвет, решения на Община Варна и паркоустройствени планове. Във всички тях местността “Салтанат” се посочва като част от Морската градина.

Това се твърди и в отговора на на Министерския съвет до гражданин на Варна. В същия документ от 1955 година е посочено, че съществуващите сгради на територията на местността “се запазват на постепенно изживяване”.

Нотариален акт от 1998- ма постановява, че имотът се намира в “Приморски парк, местността “Салтанат” със следното  уточнение:“при граници от двете страни – паркови алеи.“

Най-новият сред представените документи е издаден от Регионалната дирекция за национален строителен контрол на 13 декември 2012 година. В него се казва, че според Закона за устройство на територията кметът на Община Варна следва да продължи процедурата по премахване на паркинг, построен в тази местност.

На срещата присъстваха и собственици на имоти в “Салтанат”. Те влязоха в спор с представителите на неправителствените организации, като отново изтъкнаха свои аргументи в полза на искането си да имат право да стигат до частните си имоти с автомобили.
 
Живеещите в Салтанат попитаха неправителствените организации дали Алея Първа е част от въпросната местност или не, както и трябва ли по нея да се движат коли. 

“За да има движение по алеята, трябва задължително да има обособени тротоари и нашето мнение е, че би трябвало да има и не само тротоари, ами и успоредна алея, която да е изцяло пешеходна, ако ще се допуска движение с автомобили. Според нас е правилно да се спазва законът. Ако има автомобилно движение, нека да е разделено от пешеходното”, коментира Славена Панайотова от Сдружение “Варна диша”.

Така представителите на неправителствените организации отговориха на въпроса, че не са против Алея Първа, ако  инвеститорът е спазил закона. Категорично обаче се обявиха в подкрепа на кмета на Варна и заповедта му за забрана на движението на коли в Морската градина. Те заявиха още, че ако Административният съд я отмени, ще обжалват решението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase