Снимка: Булфото
fallback

Над 40 на сто от студентите в страната учат в специалности в областта на правото, икономиката и администрацията, броят на желаещите да завършват физика, химия или машиностроене е минимален. Това каза днес във Варна Мария Фъртунова, началник на дирекция в МОН, която представи проекта на министерството за Стратегия за развитие на висшето образование до 2020 година.

В дискусията участваха зам.-министърът на образованието Атанаска Тенева, ректори на варненски университети, директори на научни институти в града и студенти. Според Фъртунова окончателният вариант на Стратегията трябва да бъде готов до месец май 2014 година, пише БТА.

В момента в 51 висши учебни заведения в страната учат 243 065 младежи, а академичният състав е от 18 163 души, посочи Фъртунова. Като сериозен проблем пред системата тя посочи демографския срив и липсата на достатъчно завършващи ученици.

Фъртунова отчете, че през миналата учебна година изпълнението на приема в държавните университети е било 95 на сто, а в частните - 65 процента. Като проблем тя посочи и липсата на достатъчно млади хора, избрали научна кариера. По думите й в момента в страната докторантите са малко над 10 хиляди.

Според министерството трябва да се улесни приемът в университетите, но да се завишат критериите и на "изхода" на ВУЗ-овете да се упражнява строг контрол. Фъртунова каза, че се обсъжда вариант акредитацията на висшите заведения да се извършва от международни експерти. Според нея трябва да настъпят промени в начина на управление на университетите. Необходима е и смяна на модела на финансирането им.

Ректорът на Икономическия университет във Варна Пламен Илиев каза, че изпълнението на стратегията за висшето образование трябва да бъде обвързано със сериозни промени в демографската и социалната политика на страната, иначе тя ще остане само на книга. Той посочи като проблем огромната концентрация на администрация и бизнес в София, което спъва развитието на регионите, включително реализацията на студентите. Илиев каза още, че акредитационната система в момента не работи ефективно, не е справедлива и рейтинговата система, по която се оценяват ВУЗ-овете.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

41

европеец

преди 10 години

момчета да ви успокоя.Успяхто отново!! ??--------------------- ДО 37 -----------------------------Българското образование вече не го признават в Германия и Австрия! Нито медицината нито природонаучното инженерството вече не!!! Пробвайте да си търсите работа с образование след 2005г ниенте братче, най добре са вишистите до 1995 и преди 1990, така нареченото комунистическо образование! Ха де защо! Сега можем да правим само услуга лакейство без индустрия!

40

...

преди 10 години

Правните и икономическите ВУЗ-ове и факултети реват за 70% съкращение. Нека останалите 30% произвеждат само качествени кадри. Приемът е достатъчно улеснен. Напротив, следва да е по- труден, а изходът- да се затегне много. *** няма да се случи. Истина е, че регионалната концентрацията на бизнеса е пречка за цялата ни икономика. Никой нищо не прави по този въпрос, обаче.

39

до 21

преди 10 години

Сигурно е така, но колко адвокати знаят перфектно английски, за да общуват и водят тежки дела на него?

fallback