41

европеец

преди 10 години

момчета да ви успокоя.Успяхто отново!! ??--------------------- ДО 37 -----------------------------Българското образование вече не го признават в Германия и Австрия! Нито медицината нито природонаучното инженерството вече не!!! Пробвайте да си търсите работа с образование след 2005г ниенте братче, най добре са вишистите до 1995 и преди 1990, така нареченото комунистическо образование! Ха де защо! Сега можем да правим само услуга лакейство без индустрия!

40

...

преди 10 години

Правните и икономическите ВУЗ-ове и факултети реват за 70% съкращение. Нека останалите 30% произвеждат само качествени кадри. Приемът е достатъчно улеснен. Напротив, следва да е по- труден, а изходът- да се затегне много. *** няма да се случи. Истина е, че регионалната концентрацията на бизнеса е пречка за цялата ни икономика. Никой нищо не прави по този въпрос, обаче.

39

до 21

преди 10 години

Сигурно е така, но колко адвокати знаят перфектно английски, за да общуват и водят тежки дела на него?

38

простотия

преди 10 години

До Кашчей Безсмертнийнеграмотността тук е страшна. кога и къде инженерите завиват гайки, то работниците не го правят. Аман от партийни секретари със знания от 19 век . Онзи *** ТЖивков внесе заводи от СССР, представляващи бракувано военновременно производство като Кремиковци. Прати в заводите неграмотни хора с физическа сила - например затворници и се занимаваше с имитация на производство. При соца мразеха учените и инженерите и им плащаха много малко -диктатура на ***-пролетариата.

37

blabla

преди 10 години

Ironichno e che az imenno nauki uchih, biologia, fizika, himia, matematika, termodinamika i tn, i vse pak se namerih v ofis, da sam manager na hora i da se zanimavam s pravo po-goliamata chast ot vremeto...Rabotia po spezialnostta si (okolna sreda i energii) no eto kakvo se poluchi, davat mi managerska rabota svarzana s pravo. Adski mi e dosadno, mrazia pravoto :( Ne v BG, da poiasnia, v BG izobsto dori niamashe da nameria rabota s moite nauki.

36

Инженер

преди 10 години

Само инженерното и медицинското образование са конвертируеми, останалото е плява, а най-големият развъдник на плява е СУ, НБУ, ЮУБ, БСУ, ВСУ и още стотина факултетчета знайни и незнайни.Жалко за тези млади хора, които излизат от там като плондери под налягане и с АБСОЛЮТНО никакви качества за икономическа реализация !

35

vivian

преди 10 години

Докато *** и пульо влиза да учи "виШу" така ще е. Ще ядем плодове и зеленчуци от Китай, Бразилия и т.н., а месото ще идва незнайно от къде, обработено със всякакви химикали.Нямаме производство, нямаме индустрия, нямаме селско стопанство, но имаме внос и вишисти с тонове.

34

ODESSA

преди 10 години

Наиста си докарвам такава заплата, Детето, ми жената ми, и всичко ми е във България засега

33

ODESSA

преди 10 години

Със скромното си образование от шуменския механотехникум, изкарвам 3700 Е заплата като заварчик във фабрика на мерцедес.

32

boza

преди 10 години

Ami da -- ste " ucha " tam , deto diplomata nay- lesno se kupuva .

31

janeXXX

преди 10 години

Реализацията на физиците и химиците далеч не е само в БАН. В БАН и СУ остават тези, които искат да се занимават с фундаментална наука или тези, които не искат да правят нищо. Останалите спокойно могат да си намерят работа в IT-индустрията, фармацевтик, експерти, консултанти и т.н. Но е вярно, че реализацията е трудна, а заплатите малки. За тези професии се иска работеща индустриа, високотехнологични производства, R&D сектор, все неща, които нямаме и като гледам няма и да имаме.

30

logoрея

преди 10 години

завърших в чужбина, като масата ми познати българи дори тук са юристи и икономисти! Родните инжинери обаче са кът, а в западна европа търсенето точно на такива е огромно, а заплатите са най-високи (надявам се няма нужда да обяснявам разликата м/у завъртач на гайки и инжинер).До софиянец (20): Прав си, юристите винаги сте прави. Във всичко, но не и в изводите! Купчина българи с адвокатска правоспособност от ЕС членки се връщат в БГ да се конкурират, но не обратното, каквото впечатление оставяш!

29

Ko?Da!

преди 10 години

Kak da ima kato za fizika i himiya se iska akyl??...

28

8791

преди 10 години

Защото в тая държава всички сме или икономисти,или прависти,то и икономиката и правната ни система са на това ниво.Сори,ама факт.

27

pero

преди 10 години

Кашчей, кой ти завива гайки в Япония например. Фермите са с по няколко човека всеки процес автоматизиран, асембли линиите напълно роботизирани, вече има нaпълно автоматизирани шипинг/ресивинг докове... а ти гайки. Да, вес още има нужда от подържащ персонал (механици, фрезисти, заварчици и тн.) но и той драстично ще намалее в недалечното бъдеще.

26

ъъ

преди 10 години

Точно заради това тези специалности трябва да станат безплатни!

25

3.14

преди 10 години

2007г. България влиза в ЕС... Дайте да видим, кои са най-търсени като служители през същата година! Кои хора и специалности са необходими?1.заварчик2.мед. сестра3.стругар/фрезист4.складист/мотокарист/продавач5.електротехник/електромеханикТова се търси и днес, като работна ръка! Ако, не ви устройва можете да се гръмнете или обесите! Така, като гледам и статията и коментарите- някой хора няма да се поучат и пак ще учат ВИШУ и може би никооооога няма да разберат... Защо са... НЕПОТРЕБНИ!!!

24

snp93

преди 10 години

до софиянец Ти знаеш колко усилия трябват за да станеш адвокат.Във момента в България има повече студенти по право отколкото действащи адвокати.

23

123456

преди 10 години

Всеки търси високообразовани специалисти, но ако може да работят за без пари. Помня една позната завърши химия и постъпи в БАН за "феноменалната" заплата около 250лв чисти. След една година разбра, че няма да и дадат да прави докторат, при който щеше да взема 450лв, и тя напусна за да работи в частна фирма като химик за 700лв. Тогава други нейни колеги "щастливци" дето започнаха във фармацевтични фирми, като химик за анализи вземаха около 1000-1100лв. За физиците пък въобще не ми се говори.

22

Анонимен

преди 10 години

До CrossFire''катастрофалната обща култура на хората родени преди 80-та'';''простотията е масова (на тия след 80-та)'' Питам: а бе на геврека дупката, да не би да се имаш за най-умния в държавата?!