Снимка: Булфото, архив

Около 500 000 лева ще бъдат разходите за една година на община Харманли, за да може да изпълнява ангажиментите си към открития в града временен център за настаняване на чужди граждани, търсещи закрила у нас. Разчетите са направени при сегашния брой на обитателите на центъра - около 1300, съобщи заместник-кметът на Харманли Минка Стоянова, цитирана от БТА.

Центърът в Харманли е един от най-натоварените в страната. Капацитетът му е 450 души и заради това се наложи над 400 бежанци да бъдат настанени в палатки и фургони. Заради лошите условия част от бежанците обявиха гладна стачка миналата седмица.

Още по темата
Стоянова посочи, че общината поддържа чист района вътре и около центъра, осигурява дърва за огрев, както и медицински грижи за чужденците в общинската болница.

Кметът на Харманли Михаил Лисков е изпратил докладна записка с прогнозираните разходи до министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев, който е и председател на Националния оперативен щаб.

Прави се всичко възможно, особено през последните два месеца, в центъра да бъдат осигурени по-добри условия за живот на тези хора, изпаднали в нужда, отбеляза Стоянова.

Тя добави, че днес е предоставена линейка на болницата в Харманли от министъра на вътрешните работи, която ще бъде на разположение на хората от центъра.

През миналата седмица бежанците в Харманли излязоха на протест с искане за по-добри условия в лагера и по-бърза процедура за даване на статут.

По този повод кметът Михаил Лисков излезе с декрарация на официалния сайт на община Харманли, в която заяви, че проблеми има вътре в бежанския център. В нея той заяви, че той и общината в никакъв случай няма да допуснат да се наруши сигурността на населението от хигиенен, криминален и всякакъв друг аспект.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase