Протестът в Телиш. Архив: Булфото

Протестиращите от плевенското село Телиш срещу създаване на бежански лагер в бившето военно поделение в селището са приели декларация, която ще изпратят до министър-председателя, министъра на вътрешните работи и омбудсмана. Това съобщи за БТА Нели Дакова - кмет на селото.

Документът е приет на днешния митинг в центъра на селото. Той е подкрепен от подписка с около 3500 подписа, решение на Общинския съвет на Червен бряг в подкрепа на населението на Телиш и с още пет декларации от неправителствени организации и сдружения.

Още по темата
В декларацията, която ще изпратим в понеделник, изразяваме аргументите си защо не бива да се изграждат лагери за бежанци в населени места в цялата страна, поясни кметът на Телиш.

Ние не сме против тези хора, но сме убедени, че има възможност в лагери да бъдат превърнати изоставени от армията поделения извън населени места, допълни Дакова.

По думите й официални отговори на техните искания да бъде отменено решението бившето военно поделение да бъде превърнато в лагер не са получили до момента, затова продължават със своите действия.

Тя уточни, че мирните протестни митинги всеки преди обед в центъра на селото ще продължат и в събота и неделя.

Денонощната блокада на подстъпите към поделението също се запазва, за да не се допусне доставяне на оборудване за лагер, каза в заключение Дакова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase