Кметът на Пловдив Иван Тотев Снимка: архив, Булфото

Сценарий за дестабилизиране на държавата, преврат и сваляне на кабинета до май видяха депутати от БСП в записите на пловдивския кмет Иван Тотев.

Както Dnes.bg вече писа, две порции записи на градоначалника изтекоха в медиите. Те са свързани с умишлено взимане на незаконни решения от общинския съвет с цел да се прехвърли “горещият картоф” към областния управител Венцислав Каймаканов. В записите ставаше дума и как са тръгнали протестите срещу него. Във втората порция записи се говори за назначения на членове на ГЕРБ в общинската администрация.

Още по темата
“Има ли разпореждане до кметовете на ГЕРБ за дестабилизиране на държавата? До кои кметове? Искаме отговор от Цветан Цветанов и Бойко Борисов има ли план за сваляне на кабинета до май. Участва ли ГЕРБ в план за национален преврат”, попита Красимир Мурджев от левицата.

Захари Георгиев от БСП пък се възмути от рушене на местната власт от Тотев. Той се поставя над закона, ядоса се депутатът. Какво отношение би взел главният прокурор Сотир Цацаров по казаното от него, че той е недосегаем. Означава ли това, че той има чадър от прокуратурата и не може да бъде осъден, попита червеният депутат.

Калин Милчев пък попита дали ГЕРБ все още подкрепят Тотев. По негови думи от партията би трябвало да имат изисквания към своите кметове за морал.

Минути по-късно от ГЕРБ веднага отговориха. Явно започна предизборната борба. Започна много рано, започна от Пловдив, защото в Пловдив имаме млад и успешен кмет. За две години Пловдив се промени. След две години БСП никога вече няма да помиришат общински съвет и кметско място, заяви Менда Стоянова от ГЕРБ.

По нейни думи се използват похвати от май 2013 година и се използват “ченгеджийски номера”.

“Не виждам издънка в това, което има в записа. Това не може да бъде причина да свалим политическото доверие от един успешен кмет”, заяви още тя.

По нейни думи е абсолютно нормално кадрите в общината да са избор на Тотев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase