Снимка: архив, Булфото

Комисията за финансов надзор променя Наредба 24 от 2006 г. за задължителното застраховане на моторни превозни средства.

Измененията се заради "трайна практика при застрахователите за издаване на полици "Гражданска отговорност", като потребителите погрешно се информират, че застраховката има покритие само за територията на страната", твърдят от КФН.

Оттам поясняват, че това обикновено става, като в полицата се включват въпроси по отношение на територията, на която превозното средство ще бъде управлявано. Например, когато потребителят посочи само територията на България, той получава определена отстъпка и у него бива създавано впечатлението, че застраховката няма покритие извън страната без задължителното издаване на допълнителен сертификат "Зелена карта".

От КФН обаче посочват, че това е в противоречие с Кодекса за застраховането и с европейските директиви по автомобилно застраховане, които предвиждат, че срещу единна премия - договорът за споменатата задължителна застраховка би следвало да осигурява покритие за цялата територия на ЕС и в другите държави, чиито национални бюра са страна по Многостранното споразумение - Андора, Сърбия и Швейцария.

За преодоляването на тази практика в изменението на наредбата се предлага създаването на разпоредба, която изрично разпоражда, че задължителната застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите осигурява покритие за цялата територия на Европейския съюз, Европейското икономическо пространство, както и за територията на всички други държави, които са страни по Многостранното споразумение.

Предстои обнародване на промените в Наредба номер 24 в "Държавен вестник", завършват от КФН.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase