Светлозар Лазаров. Снимка: Булфото, архив

Полицията разби депо за тютюневи изделия без бандерол. Установени са лицата, съпричастни в контрабандния канал. Четирима са задържани, съобщи на пресконференция в Пловдив  главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Акцията е проведена след разработка на служителите на Областната дирекция на МВР-Пловдив под ръководството на Районна прокуратура - Пловдив. Депото се намира извън града.

Задържани са 55 000 мастербокса цигари и тютюн от марката "Капитал слимс", която не фигурира в наредбата за официална продажба на пазара у нас, уточни заместник-окръжният прокурор Йорданка Тилова. По думите й конфискуваните над един милион къса цигари са на стойност около 420 000 лева. Сумата е голяма, защото след като не фигурират в наредбата, цигарите се изчисляват по 7,50 лева за кутия, уточни Тилова.

Вчера в Пловдивския регион са били задържани четиримата мъже и 110 мастербокса с цигари без бандерол. Според главния секретар доставката на цигарите е извършена от София.

Говорителят на Районната прокуратура в Пловдив Атанас Илиев допълни, че в случая освен цигарите са били иззети и моторни превозни средства и макар че разследването е само на един ден, вече са извършени голям брой оперативно-следствени действия.

След 24-часово задържане на четиримата мъже с постановление на  прокуратурата за 72 часа в следствения арест са приведени трима от тях.

Главният секретар на МВР информира журналистите, че в резултат на извършваните щателни проверките на граничните контролно-пропускателни пунктове на физически лица, превозни средства и товари, се наблюдават опити за незаконни доставки на акцизни стоки без бандерол през зелена граница. В горски масиви вече са открити просеки за доставка на нелегални цигари през Гърция.

Главен комисар Лазаров допълни още, че е възложил направата на  интерактивна карта на всички гранични пирамиди с оглед изясняване на уязвимите места и направените просеки в горските масиви за незаконна доставка на цигари. В тази връзка той уточни, че МВР е в добра координация с Агенция "Митници" и НАП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase