Живко Тодоров. Снимка: Булфото
fallback

Подписка в подкрепа на процеса за канонизацията на избитите през 1877 година хиляди старозагорци получи днес кметът на СтараЗагора Живко Тодоров, който е почетен председател на Инициативен комитет за канонизацията им.

Подписите на над 20 000 души му бяха връчени от Румен Ралчев - велик приор на рицарите-тамплиери у нас, и от общинския съветник от ГЕРБ Маноил Манев - командер на Старозагорската командерия на рицарите-тамплиери, пише БТА.

Орденът осъществява благотворителни акции в града вече пета година. "Работим за белите петна в историята на България, които ни дават повод за гордост и възпитание на поколението. За година и половина сме открили 190 българи-светци", заяви Ралчев.

На заседание през март 2012 г. Общинският съвет в Стара Загора гласува с пълно единодушие Декларация в подкрепа на предложението за канонизация, внесено от общинските съветници Гергана Микова и Пламен Йорданов. При получаване на подписката, кметът Живко Тодоров заяви, че историята не трябва да се подменя. По думите му, историческите факти са важни, затова канонизацията трябва да бъде записана в учебниците по история.

В предложението на общинските съветници е записано: "След тежките боеве за защита на Стара Загора през лятото на 1877 година градът е превзет от турската войска, опожарен и сринат до основи, а над 14 000 българи са зверски избити.

От 19 до 21 юли продължава нареченото по-късно от историците старозагорско клане - най-кървавият акт на насилие в българската история. В знак на почит и преклонение пред стотиците невинни жертви подкрепяме искането за тяхната канонизация."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Родоотстъпници

преди 10 години

Стара Загора е освободена от руските войски , но те са изтласкани към връх Шипка от ордите на Сюлейман паша. Турците избиват населението на Стара Загора и опожаряват града. Мирните и безпомощни хора ( около 14 000 ) са избивани по домове и църкви. През 2004г. български политици ( родоотстъпници ) имаха идея за изграждане паметник на 10 000 турски войници.Турските войници на Сюлейман паша са военнопрестъпници ,избили мирно население и си получили заслуженото на Шипка.Виж: shipka1.hit.bg/

18

тракиец

преди 10 години

Майка ми-старозагорка р.1915 имаше един чичо Неделчо ,който бе преживял клането през 1877.Тогава е бил 7 годишен .Турците направили пропуск от двама души държащи ятаган хоризонтално ,като мярка за височина ,над която отсичали главите на момчетата пленени в града.Чичо Неделчо бил малко по-висок от мярката ,но много слаб и болнав и тучинът го отделил да не му секат главата. Неговият брат и мой дядо с природените си братя превзеха Одрин през 1812 година.

17

DO SOFIANEC

преди 10 години

A siktir ve palya4o,ti shte mi kajesh kvo mi e rodoslovnoto darvo a tvoyto kvo e minali sa vsqkakvi ottuk,koyto minal oprashval

fallback