Снимка: архив, Reuters

Основната причина за трагедията в мина "Ораново", отнела живота на четирима миньори, е разлом, който не е бил открит при предишни проучвания и за когото никой не е предполагал.

Това е един основните изводи, отразени в доклад за резултатите от извършеното проучване за причините за станалото катастрофално свлачище в галерия 64, което на 16 юли отне живота на Асен Стойнев, Христо Младенов, Иван Лазаров и Николай Михайлов.

Още по темата

Проф. Павел Пенчев, ръководител на проекта, обясни, че детайлните проучвания са продължили два месеца и са били съпроведени, по думите му, с много трудности.

Новоустановеният разлом, изиграл съществена роля за възникване на свлачището, е бил открит по метода на сеизмичната томография, прилаган обикновено за проверка на състоянието на язовирни стени, а в рудник - за първи път.

По думите му експертите, изготвили доклада, са отхвърлили хипотезата за сеизмично въздействие, както и за въздействие на повръхностни води.

Собственикът на дружеството-концесионер на мината Красимир Михайлов каза, че са заинтересована страна и са били длъжни да наемат най-добрите експерти в България, за да се покаже каква е причината за тази тежка катастрофа.

Той благодари на министъра на икономиката Драгомир Стойнев за възможността, предоставена на експертите, за достъп до засекретни доклади от предишни проучвания в мината, последният от които е правен през 1992 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase