Снимка: Община Перник

Заместник-министърът на културата Велислава Кръстева разпореди спешна проверка на крепостта "Кракра" по повод появилите се в медиите твърдения, че средновековната крепост в Перник се реставрира с пластмаса и полимерни плоскости, с цел да се пестят пари.

По нареждане на зам.-министъра Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство” при Министерството на културата ще извърши спешна проверка на място и по документи на изпълнението на консервационно-реставрационните работи на обекта „Средновековна крепост "Кракра" – недвижима културна ценност с национално значение".     

Резултатите от проверката ще бъдат обявени до 10 дни, уточняват от министерството.

Според кмета на Перник Росица Янакиева, общинските съветници от ГЕРБ се опитват да политиканстват с национално културно богатство, каквото е крепостта „Кракра”. В съобщение до медиите, Янакиева отхвърля нападките на местните законотворци, че уникалната крепост е заприличала на цирк с реализирането на  проекта „Подобряване на туристическа атракция – Средновековна крепост „Кракра Пернишки” в Перник и свързаната с нея инфраструктура”.

Тя уточнява, че визуализацията на крепостната стена заедно с осветлението струва 1,9 млн. лв.  Останалите средства до 3,7 млн. лв. са за строителство на посетителския център, инфраструктура, електронния гид и други дейности по проекта.

Янакиева пояснява, че този Общински съвет не е взимал никакви персонални решения за крепостта „Кракра”, тъй като това е станало през периода 2010 и 2011 година, тоест преди неговото конструиране. По думите й това, което се вижда, е част от реставрационни дейности. Първоначално било предложено да се надгражда с ломен камък, но от Националния институт за културно наследство категорично заявили, че не може. „Затова бяха предложени три варианта и от Министерството на културата одобриха това да стане с полимер-бетон”, поясни Янакиева.

Кметът на Перник моли лаици да не дават „компетентни” мнения за неща, от които нямат и понятие и да изземват функциите на държавата. „Още повече, че това става въпрос в период, в който въобще не може да се говори, че община Перник е била любимка на централната изпълнителна власт. Ако някой има претенции, да заведе съдебни искове към Министерството на културата и Министерството на регионалното развитие и благоустройството, които са подписали тези договори”, заявява Янакиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase