Снимка: БТА
fallback

Новият пътнически терминал на Летище Варна днес обслужи първите си пътници. Първите кацнали на новата авиогара пристигнаха с полет от Минск. Общо 90 души бяха посрещнати с традиционна българска пита и шампанско, а за по-малките имаше натурален портокалов сок, предаде "Черно море".

"Това е един от най-хубавите терминали в България", посочи директорът на Летище Варна Димитър Костадинов. Той допълни, че свръхмодерното съоръжение отговаря на всички изисквания за този тип строителство.

Същевременно в същия час старият Терминал 1 на морското летище затвори след 41 години оперативна работа. Ръководителят на летище Варна уточни, че в момента за него се обсъжда концепция, която да удовлетворява гражданите на града, бизнеса и Министерството на транспорта. 

По отношение на пътникопотока Костадинов уточни, че утре се очаква милионният пътник. Тази година той се посреща малко по-рано. "Сезонът за нас е добър, можем да кажем, че има ръст", посочи още директорът на Летище Варна.

Капацитетът на новия терминал е 1,8 млн. пътници. Освен това съоръжението е устроено така, че да може да бъде разширено при нужда. Терминал 2 е проектиран според спецификата на трафика на летище Варна. Има съвременен интериор и най-модерни системи за обслужване, атрактивни търговски зони, кафенета и заведения за хранене.

Терминалът е изграден за около 20 месеца на площ 20 000 кв.м.

Сумата за изграждането на съоръжението е близо 75 млн. лева, а още 2 млн. са вложени в инфраструктурните обекти до него.

Първият вътрешен полет на новия терминал бе вчера сутринта за София на националния превозвач „България ер“.

Още новини от света на икономиката и политиката четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

До 6

преди 10 години

Служител си, ама друг път! Ако въобще кракът ти беше стъпвал на новото летище въобще нямаше да ръсиш такива простотии! "Бункер" можеш да кажеш за стария терминал, но новия няма нищо с него - и е по-широк, и е по-светъл, цветен... нищо общо с досегашното положение; и нищо общо с твоето описание :D Изцепи се, разбрахме те колко си "наясно". И май този, който залъгва хората си ти...

5

slujitel na Fraport

преди 10 години

Pak zalagvate xorata s tozi bunker.Tuk pak edna peralnq za pari

4

Анонимен

преди 10 години

Да ни е честит новият терминал- сега във Варна, след няколко месеца и в Бургас.Като няма да откриваме нови магистрали , Терминалите са ни жизнено важни! Децата ни имат нужда от тях. За да избягат.......

fallback