Снимка: Булфото

Общ преглед

Влакова композиция с цистерни пропан-бутан се запали край варненското село Езерово, община Белослав. Една от тях се и взриви. Инцидентът стана около 16 часа по време на преливане на горивото от жп цистерна в автоцистерна, а взривът гръмна към 18.30 часа.

Малко след като гръмна първата цистрена, се е възпламенила и втора цистерна от композицията, натоварена с газ пропан-бутан.

Целият състав, участващ в ликвидирането на произшествието, беше подменен с нови служители след втория инцидент.

Около 16.10 часа цистерната се запали. Първоначално от полицията обявиха, че пожарът е локализиран, но все пак последва взрив около 18.30 часа.

При първото произшествие са пострадали двама души. Един от тях е настанен в реанимацията на Военноморската болница във Варна. Състоянието му е много тежко и има опасност за живота му. Мъжът е с над 90% изгаряния. Вторият пострадал е с контузна рана, но е в добро състояние и няма опасност за живота му.

Най-вероятно техническа неизправност е причината за възпламеняването на цистерната с газ пропан-бутан на гара Езерово.

На място отиде кметът на Белослав Желязко Петров, който разказа, че около 16.00 часа, при пълнене на газ пропан-бутан от две ж.п. цистерни в автоцистерна, се спуква маркучът, който пълнел цистерната. Тъй като маркучът е под високо налягане, от него изтича газ, и при допира със земята, се получава искра и възпламеняване. Човекът, който е пълнил цистерната, е бил изхвърлен на земята от ударната вълна.

На мястото има сформиран кризисен щаб. Няма опасност за населението. Пред БНТ главен инспектор Тошко Бързилов обясни, че положението в района се нормализира.
Районът все още е отцепен.
 

*Информацията е актуализирана към 20.14 часа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар