Снимка: архив, Булфото

Причината за смъртта на Варненския и Велико-Преславски митрополит Кирил е удавяне, твърди съдебно-медицинската експертиза.

Това съобщават от прокуратурата заради досъдебното производство на Районната прокуратура-Варна за установяване на причините и обстоятелствата, при които е настъпила смъртта на митрополита и появилите се коментари в различни медии, че дядо Кирил не е починал от удавяне.

Още по темата
От прокуратурата допълват, че експертизата за смъртта му е изготвена от трима патоанатоми от Клиника по съдебна медицина при МБАЛ "Св. Марина" - Варна.

Заключението на експертите пък е било изготвено след извършени външен и вътрешен оглед, аутопсия на трупа, направени изследвания и хистологична консултация.

При аутопсията са установени атеросклеротични промени на сърдечните (венечните) съдове, а при микроскопското изследване се доказват данни за остра исхемия на миокарда (сърдечния мускул). Тези промени могат да бъдат причина за настъпилия инцидент - удавянето, категорично посочват от прокуратурата.

"Установената при външния оглед раничка на главата на митрополита е получена по механизма на действие на твърдите тъпи предмети. Тя е съвсем повърхностна и няма отношение към причината на смъртта", настояват от обвинението.

По трупа не са намерени други травматични увреждания и няма данни за насилствена смърт.

"Към момента на смъртта митрополит Кирил не е бил алкохолно повлиян", се казва още в съобщението на прокуратурата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase