Снимка: архив, Булфото

В Троян вече ще имат "главен майстор на сливова ракия".

Първият носител на тази "титла" - Станимир Беломъжев (№1 в световната ранглиста по ски-ориентиране), беше излъчен по време на пролетното издание на Българския фестивал на сливата, разказа пред БТА кметът на града Донка Михайлова.

Главният майстор получава особената чест да запали казана, в който се вари ракията, и се избира не само заради уменията си в правенето на алкохолната напитка, а и защото прославя града.

"За троянци сливовата ракия не е просто напитка, а тяхна гордост. Тайната за вкуса й е в плодовете, от които се прави - сливата е дребна, с голяма костилка, бере се много късно, защото в планината всичко узрява по-късно", обясни Михайлова.

По думите й добрата ракия се вари през пролетта. Особено известна е манастирската ракия, която се вари и до днес в Троянския манастир. В нея се слагат билки, събрани от монасите, което й придава богатия аромат.

От общината се опитват да стимулират местните хора да засаждат нови сливови дръвчета, защото през последните 10 години троянската слива е нападната от болест.

Есенното издание на фестивала на сливата е планирано за последната събота и неделя на септември. Проектът е с финансовата подкрепа на оперативната програма "Регионално развитие" и е струвал 352 хиляди лева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase