Снимка: архив Булфото
fallback

Днес ще бъде връчен протокол за спирането на строителството в местността Яйлата и за премахване на изградения обект, заяви Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройството. По нейни думи строителството на мястото е незаконно.

Захариева обясни, че дирекцията за строителен контрол е направила проверка по въпроса за спорното строителство, а вчера късно следобед тя е получила протокола от завършилата проверка.

По думите на Захариева проверката е установила множество нарушения, допуснати при издаването на разрешението за строеж и при самото строителство.

Скандалният строеж започна преди шест години, когато за няколко дни беше излята бетонната плоча на приморската тераса в северната част на Яйлата. Собственици на терена са братята Павлови от Генерал Тошево. Нотариалният акт е за 1500 дка с рибарски заслон, разрушен обаче преди близо 40 години. Преди дни стана ясно, че строителните дейности продължават, а еколози настояха строежът веднага да бъде спрян.

Oще по темата
След като днес бъде връчен протоколът за спиране на строителството, че се изчака 7 дни за приемане на възражения, обясни министър Захариева, цитирана от БТА. Ако не се пристъпи доброволно към премахване на строежа, ще бъдат издадени заповеди за принудително премахване на обекта.

Наред с нарушенията в разрешителното за строеж, издадено през 2011 година от главния архитект на общината, не е спазено и законодателството, свързано със Закона за устройство на територията, няма съгласуване с Министерството на културата, тъй като обектът се намира в архитектурен резерват, няма оценка за съвместимост, каквато се изисква за строителство в натура-зона, няма и пълно окомплектоване на проектната документация.

Толкова много нарушения ни дават основание да поискаме нищожност на разрешението за строеж и за премахване на изграждания обект, а главният архитект, проектантите и строителите ще претърпят санкции, информира министър Захариева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

42

арх

преди 10 години

Не се сърдете на гл. архитекти, законите така са направени, че дали той се казва главен или общински в срок от 1 седмица е принуден да даде разрешение за строеж ако има доклад от надзорна фирма, положително становище от РИОСВ, ВиК, Ел, Пожарната. Колегата с нищо не е виновен че изпълнява закона.Ако не харесвате резултата, направете предложение до народното събрание да променят законите. Главните архитекти не са ви черните овце в държавата. До кога ще има парушутисти в МРРБ,кога арх ще е министър

41

Анонимен

преди 10 години

това оправдания ли трябва да са, че им давали по 200 лв. и работели на половин ден? Ами щом е така хващаш си шапката и търсиш другаде работа, не отиваш да даваш разрешения да унищожават защитени райони!!!!! Що са ***... нямам думи! Природата ли ви е виновна за несгодите??

40

арх

преди 10 години

Закона за устройство на територията ЗУТ трябва да се промени с текста "Главните архитекти са задължително държавни служители на цяла заплата назначени с конкурс. Гл.арх на общината е ръководител на дирекция ТСУ, същия си назначава екип и отговаря за работата на Д ТСУ"

fallback