Общ преглед
Започнаха интензивни аварийно-спасителни дейности в Габрово днес, след като ураганен вятър със скорост 122 км/ч предизвика хаос в града и уби жена, съобщи Първолета Драгнева от пресслужбата на Областната дирекция на МВР.

Припомняме, че вчера жена загина на място при инцидент с паднало скеле от сграда на улица „Брянска“ в центъра на града. Предполага се, че тя е минавала в близост до сградата. Силният вятър е откъснал част от скелето, което се стоварило върху нея. Днес стана ясно, че загиналата жена е 34-годишната Боряна Бенева, която е майка на 9-годишно момиче.

Кметът на Габрово Таня Христова е издала заповед за премахване на опасното строително скеле от сградата. Издадена е и заповед за евакуация на службите и частните фирми, които имат офиси в постройката. Тринайсететажната сграда, строена в началото на 70-те години, е държавна собственост и се ремонтира по проект, спечелен от областната администрация.

Още по темата
Днес специализирана техника и екипи от София, Пловдив и Русе подпомагат работата в града. Засега са получени 130 сигнала за паднали дървета, разрушени комини, повредени автомобили и опасно надвиснали предмети и строителни материали, екипите са се отзовали на 80 от тях.

Според кмета на Габрово Таня Христова нанесените от ураганния вятър щети са за милиони левове, но точна цифра още не може да се съобщи. Към 13 часа все още без ток са 65 села в общината и три габровски квартала.

Децата от основното училище "Иван Вазов" ще бъдат пренасочени в понеделник за учебни занятия в друга училищна сграда, тъй като покривът на училището е разрушен. Тежки щети има по трийсетина обществени сгради в Габрово - училища, детски градини, черкви, сградата на градския театър, общинската спортна база на стадион "Христо Ботев".

На заседание на общинския съвет на 21 март кметът Христова ще направи предложение за отпускане на парична помощ на 9-годишното момиченце, останало без майка заради урагана. Социалните служби ще подпомогнат с еднократна помощ от 325 лева бедстващи граждани, чиито домове са били частично разрушени от вятъра снощи, информира Христова. Тя съобщи, че в общината е разкрита и приемна за граждани, пострадали от бедствието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар