Силният вятър нанесе щети и в Хасково Снимка: Булфото

20-годишна жена е загинала на място при инцидент с паднало скеле в Габрово, съобщиха от общинския съвет по сигурността.

„Вероятно е паднало част от скеле, което е било издигнато на една от сградите на територията на града. Предполага се, че жената се е движила в обхвата на сградата, която е доста висока. Вероятно от силните ветрове конструкция се е откъснала и жената е попаднала под него”, каза кметът на Община Габрово Таня Христова.

Тя обяви със заповед днес в 20 часа бедствено положение на територията на общината. Причината е ураганният вятър със скорост 122 километра в час. Утрешният ден е обявен за неучебен за габровските училища.

Няма конвенционално електрозахранване в Габрово в следствие на силния вятър, мобилните мрежи са претоварени и разговорите често прекъсват, съобщи областният управител Мариян Костадинов. Най-тежко е положението в общините Габрово и в Трявна.

Още по темата
„В следствие на силния вятър в Габрово покривът на една от подстанциите е стоварен върху електрически съоръжения и сега голяма част от града е без електрозахранване”, каза Костадинов. Има много паднали дървета по улиците.

Областната многопрофилна болница за активно лечение "Д-р Тота Венкова" също е с поражения, нанесени от ураганния вятър в града, съобщиха от Министерството на здравеопазването (МЗ).

Засегнати са три отделения на болницата, счупена е външна дограма. Откъртена е част от новата външна фасада на лечебното заведение. Няма пострадали пациенти, посочиха от МЗ и увериха, че министърът на здравеопазването проф. Николай Петров е информиран за създалата се ситуация.

На място са ръководството на болницата, представители на Регионалната здравна инспекция и Гражданска защита, които правят оглед на щетите. Пациентите са преместени в други структури на болницата, а от утре се очаква да започне възстановяване на засегнатите части от сградата.

„Предупреждаваме хората да си стоят по домовете, тролейбусният транспорт е спрян, осигурени са траншеи за преминаване автомобилите на „Пожарна безопасност и защита на населението” и на линейки”, каза още областният урпавител Мариян Костадинов. Много паднали дървета в следствие на силния вятър има и в Трявна.

„Положението е много сериозно, вятърът е на пориви”, каза Костадинов. Няма информация за пострадали в Севлиево и Дряново. „Не виждам никаква превенция, която можем да осъществим, освен това, което правим – да предупреждаваме хората да стоят по домовете си”, каза още той.

Силни ветрове има и на територията на областите Пловдив, Хасково, Кърджали, Благоевград и Ловеч.

Информацията е актуализирана към 22:10 часа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase