Снимка: Архив Булфото
fallback

Три деца от ромски произход на 1, 5 и 8 години са загинали при пожар във фургон в квартал "Нов път", в близост до животинския пазар на Сточна гара, във Видин.

Трагедията се е разиграла снощи. Сигналът за пожара е получен в 20:58 часа на телефон 112. На място са изпратени три екипа на пожарната. Горели са два дървени фургона.

След погасяването на пожара и при разчистването на горелите помещения са открити напълно овъглените тела на три деца, на 1, 5 и 7 години. Най голямото дете е било момченце на име Борислав, средното дете на име Брайън, а най-малкото - момиченце, на годинка и пет месеца на име Джема. 

Те са живели във фургона заедно с родителите си, но към момента на пожара децата са били сами във фургона. Бащата на децата е бил в местна кръчма по това време. Според информацията - майката е била психически неустойчива.

Семейството се отоплявало с печка от типа "циганска любов".

По първоначална информация децата са били заключени отвън с катинар. 24-годишната им майка и 33-годишният им баща ги заключили във фургона и ги оставили без надзор.

Пожарът е забелязан, когато вече е било твърде късно, за да се спасяват децата. По време на гасене на пожара, бащата се появил в района, но живеещите наблизо се опитали да го нападнат.

Близките на бащата и майката, които живеят в съседния фургон разказват, че в двата фургона няма нито вода, нито ток. Повече от две години двете семейства са били настанени във фургоните, преди това са живеели в общински жилища.

Според роднините, две години никой не им е обръщал внимание. Те са получавали само детски надбавки, но не и социални помощи. От Агенция „Закрила на детето” два пъти са посещавали семейството на изгорелите деца.

Майката Анка Георгиева и бащата Ангел Борисов са били предупредени от агенцията да се грижат добре за децата, въпреки това не са полагали никакви грижи. Според съседите е честа практика децата да бъдат заключвани във фургона, докато родителите са търсели прехрана. Роднини твърдят, че семейството не е получавало помощи дори и от Български червен кръст.

Впоследствие майката и бащата на загиналите деца са задържани в районното за срок до 24, заяви Лора Стефанова, говорител на полицията във Видин, цитирана от "Фокус".

Телата са изпратени за аутопсия. По случая е образувано досъдебно производство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

43

Ciganka

преди 11 години

Дечицата не са виновни че са родени в такова изпаднало семейство и че са от ромски произход,наистина няма да е лошо да се замислите какво пишете.Другото,което е,има различни роми,преобладават мизерниците,но има и хора,който си изкарват парите и прехраната с труд и пот на челото,както всички вие.

42

Анонимен

преди 11 години

До Чико 4iko ti li si be az sam ilian gledai dezata tvoiteeeeeeeeeeeee 4uliiiiiii.......................

41

Kratos

преди 11 години

Човеко със сърце : Ако обичаш не ме приравнявай с ***...

fallback