Снимка: архив Булфото
fallback

Разследването на Районна прокуратура - Харманли, което трябваше да отговори на въпроса кой е виновен за трагедията в Бисер, е изпратено по компетентност на Военно - окръжна прокуратура - Пловдив.

Досъдебното производство трябваше да установи причините за скъсване на стената на язовира край с. Иваново, вследствие на което беше причинено наводнението в Бисер. На 6 февруари миналата година триметрова вълна заля селото и отне живота на шестима бисерчани, други двама души от село Иваново също загинаха. Жертви на наводнението станаха общо 11 души.

Според наблюдаващия прокурор от събраните доказателства се налага промяната на подсъдността. Причината е, че към момента на наводнението управлението, стопанисването и поддържането на военния полигон – корпусен учебен център "Корен", на чиято територия се намира язовир Иваново, е Министерството на отбраната.

Изводът за това е на база постановление на Министерски съвет от 1961 г., когато в управление на военното ведомство са били предоставени отчуждени 43 418 дка. земи за изграждането на полигона.

Оттогава хидросъоръжението се ползва от министерството за провеждане на обучения по подводно кормуване и десантиране. За това е бил съставен и Акт за публична държавна собственост № 0567/23.04.2003г.

Така до момента на скъсването на язовирната стена на язовир "Иваново", задължение на военното ведомство е било да поддържат стената и другите съоръженията в изправност, смятат от прокуратурата.

С изпращането на разследването на Военно-окръжна прокуратура - Пловдив се очаква да бъдат назовани имената на служителите на министерството, ангажирани с управлението, стопанисването и поддържането на корпусен учебен център "Корен", в чиито граници е включен и язовир "Иваново".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

ima-nema

преди 11 години

През октомври 2011 г. бяха направени изменения в Закона за водите, които предвиждат, че в случай на спор между страни , за това чия е собствеността и чия е отговорността за дадено съоръжение ( язовир) до решаване на случая в съда или по друг начин отговорността за поддръжката, сигурността и безопасността при експлоатация се поема от съответния областен управител на чиято територия е съоръжението. В случая това е областния управител на Хасково. Още повече, че през ноември и декември 2011 г. кметът на община Харманли е информирал областната управителка, че има каверни по стената на яз."Иваново"

27

SS

преди 11 години

Напълно съм съгласен с #23 (БМ-13) ! И едва ли някой би могъл да е на друго мнение.MO трябва да компенсират пораженията. Имат достатъчно средства (пак от нашия джоб).Малко ли бонуси си раздават в това министерство на всеки 3 месеца !

26

SS

преди 11 години

Е, какво? Ще си прехвърлят топката и ще размотават, така ли? Белким се забрави покрай другия батак в държавата.Я жителите на Бисер, а още по-добре и от околността, да им спретнат едно гражданско неподчинение и да ги блокират - сега моментът е много удобен. Пък да видим дали ще продължават да шикалкавят, и да се опитват да прикрият виновниците. Едва ли изисква толкова много време и кой знае какво дълго разследване, за да се открият виновните служители в МО !

fallback