Снимка: Impact Press Group - архив

Незаконният добив на въглища в Перник се разраства. За да се справим с проблема ни е необходима помощ от министерствата на икономиката и на финансите, алармира областният управител Иво Петров.

През последните 20 дни са получени 30 сигнала от концесионери на рудници за нелегална експлоатация на въгледобивни участъци в различни райони на града. Полицията е иззела 80 чувала с незаконно добити въглища, информира БТА.

Изоставените забои се експлоатират предимно от безработни роми. Те копаят в стари подземни галерии, рискувайки живота си. "Гладът е по-страшен", твърдят ромите и не се отказват от "занаята", като продават 50-килограмов чувал с въглища за пет лева.

Областната управа е решена да се справи проблема. За нерегламентирания добив е уведомена прокуратурата. Вече се състоя работна среща с представители на ведомства, имащи отношение към проблема. Предвижда се входовете на галериите да бъдат запълнени с инертни материали, а полицейски патрули по-често да наблюдават възможните обекти за нелегален добив.

Незаконно изкопаните въглища, които са иззети от полицията, ще бъдат предоставени на учебни и социални заведения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase