Снимак: летище "Пловдив"

Новият терминал на летище „Пловдив“ е създаден през 2009 г. с идеята да обслужва чартърни полети. Тогава той е изпълнил 196 чартъра и нито един полет по редовна линия.

3 години по-късно новото ръководство на летище „Пловдив“ и Фонда за развитие, в който влизат общините от региона, са направили възможно обслужването на 378 редовни полета и 135 чартъра годишно. При 22 хиляди пътници през 2009 година, към днешна дата само за 2012 година през терминала на пловдивския аеропорт са преминали 75 176 пасажери.

„Увеличението на броя на полетите и пътникопотока е трикратно”, заяви за Dnes.bg директорът на аеропорта Дойчин Ангелов. Според него това говори за огромен интерес от страна на хората да използват услигите на летище „Пловдив” от цяла Южна България.

Освен от Пловдив услугите на летището се използват и на жители от общините Стара Загора, Смолян, Ямбол, дори и Велико Търново.

Зимната чартърна програма пловдивското летище започва от четвъртък, 27 декември, с полет от Москва. Тази линия функционира и като сезонна редовна линия. С нея пътуват и редовни пътници, а не само организирани туристи.

До края на сезона са планирани 3 полета седмично от Москва и един от Белфаст. За новогодишните празници и руската Коледа до средата на януари има планирани от 3 до 4 полета на още 2 руски авиокомпании. За празниците и почти през целия януари има допълнителни полети и по редовната линия от Лондон.

Летището е напълно готово за работа при зимни условия, както и да посреща допълнителен трафик при необходимост, ако има пренасочване на полети от летище „София”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase