Искра Фидосова. Снимка: Архив Булфото

Академичният съвет на Техническия университет от Русе е предложил да открие филиал за обучение на студенти в Монтана, съобщи областният управител на Монтана Ивайло Петров, цитиран от БТА.

Предложението вече е одобрено от областните управители и кметове на Видин, Враца, Плевен и Ловеч. Предстои и Агенцията за акредитация на висши учебни заведения да каже “да” на новото висше учебно заведение.

Ако това стане факт - още през следващата учебна година 120 студенти по технически специалности може да се обучават в монтанския филиал.

Бъдещият университет би се помещавал в местната техническа гимназия “Юри Гагарин”, а училището ще се премести в сградата на Професионалната гимназия по електротехника.

Ивайло Петров изказа благодарности на депутата от Монтана Искра Фидосова, която носи основна заслуга за осъществяването на идеята областният град да има свое висше учебно заведение.

Откриването на висше учебно заведение в града би позволило на част от младите да останат в Монтана след завършването на средното си образование, обясни областният упраител. Той се надява това да е една от стъпките за развитието на областта през следващите години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase