Снимка: Dnes.bg

Гробът на предшественика на патриарх Максим – патриарх Кирил се намира в Бачковския манастир. 40 години след погребението, хората и до ден-днешен пазят спомените за събитията тогава.

Преди да стане глава на Българската православна църква, патриарх Кирил е бил пловдивски митрополит.

Името му остава в историята със спасяването на българските евреи от концентрационните лагери на фашистка Германия. През 2002 година е провъзгласен за Праведник на света в Йерусалим.

В главната църква на Бачковския манастир се намира до ден-днешен гробът на патриарх Кирил. Манол Генов е бил дете, когато покрай неговата улица минава погребалното шествие към манастира.

„Беше един кортеж от автомобили, който съпровождаше тялото на патриарх Кирил, имало е хора от Политбюро и мисля, че и Тодор Живков е присъствал”, разказва Манол Генов.

Възрастните хора в Бачково също помнят събитията от преди 40 години, когато рейсове с хора от цялата страна са се стекли в Бачковската света обител.

„Тогава беше комунистически режим и такива поклонения не бяха позволени, но тук се случи такова. Имаше много народ”, спомня си Костадин Диков, който тогава е бил на 16 години.

Според него следващият патриарх трябва да бъде обединител на нацията. 

Монасите в манастира си спомнят, че по време на погребението е валяло дъжд и е имало много хора. Заради кончината на патриарх Максим на входа на Бачковски манастир има черно знаме, а вътре е оставена книга за съболезнования.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase