Общ преглед

Сравнително спокойна е обстановката в област Кърджали, където е обявен код "червено" за проливни дъждове и силен вятър.

След падналите в района обилни валежи през последното денонощие няма данни за нанесени щети. Спасителни екипи са отводнили мазета, приземни етажи и паркинг и са отстранили паднали дървета по пътища от републиканската мрежа.

Всички микроязовири в областта са под наблюдение. Язовирите от каскадата Арда са повишили обема си, но в тях има достатъчно свободно място за постъпващите количества вода, съобщава БНР.

Националният институт по метеорология и хидрология очаква валежи до 70 литра на квадратен метър днес, както и пориви на вятъра от 18 метра в секунда.

Валежите в Златоград през последното денонощие достигнаха 107 литра на квадратен метър, съобщиха от Метеорологичната станция на връх Рожен.

В Смолян са се излели 76 литра на квадратен метър, като най-много дъжд е паднал в село  Манастир - 118 литра на кв.м.

Бързата намеса на Районна служба за пожарна безопасност и спасяване, общинското предприятие "Благоустройство и комунални услуги" и доброволци спасиха десетки домове от придошлата река Туфча, в района на гоцеделчевското село Брезница.

Подобно прииждане на реката не е имало от 50 години, твърдят възрастни жители на селото. Профилактично е спряно електроснабдяването на квартала в близост до реката, има опасност от падане на стълбове от електропрносната мрежа.

Обстановката в град Поморие също е изключително усложнена. Вследствие на силния дъжд канализационната система е затруднена и не може да поеме интензивния валеж, съобщиха от общината.

Помпените станции функционират, но не могат да поемат големия дебит вода, причинен от валежите. Наводнени са участъци от десет улици, като нивото на водата там достига до 40 сантиметра.

Още по темата

Получени са сигнали на тел.112 за наводнени приземни избени помещения. Към настоящия момент валежът продължава, което не дава възможност за цялостно извършване на отводнителни мероприятия.

В Бургас ситуацията също е тревожна, след като през последните 24 часа се изля дъжд с количество 90 литра на квадратен метър.

Към момента улиците са проходими и няма поражения по инфраструктурата. При дежурните в общината са получени няколко сигнала за запушени шахти.

Прогнозите са в Бургас валежите да продължат днес и утре, но постепенно да намаляват като честота и количество.

40 литра на квадратен метър са измерените количествата дъжд в Хасково, като има подадени общо 15 сигнала за наводнени приземни етажи, магазини и шахти. От местната пожарна уточниха, че най-засегнати са две жилищни кооперации в Хасково и Димитровград и супермаркет в Свиленград. Въпреки това на този етап на територията на областта няма опасност от наводнения.

Около 30 литра на кв.м са падналите валежи в община Сливен. В града има запушени шахти на няколко места, като наводненията по улиците са образували автомобилни колони.

Системата за ранно предупреждение от наводнения за водосбора на реките Марица и Тунджа обяви оранжев код за тревога за река Тунджа при Елхово, съобщиха от Министерството на околната среда и водите. Според актуалната информация, постъпила от Системата за прогнозиране на екстремни явления за водосборите на реките Дунав и Марица на базата на European Flood Alert System (EFAS), се очаква преминаване на високи води по река Арда.

По-значими повишения на водните нива на притоците й река Върбица и река Крумовица се очакват на 29 и 30 октомври 2012 г.

Във връзка с обилния дъжд и силния вятър кметът на София Йорданка Фандъкова е разпоредила на Столичния инспекторат съвместно с фирмите, ангажирани с почистването на града, да следят непрекъснато състоянието на уличните шахти, както и да работят по бързото отстраняване на падналите листа и клони от бурята, съобщиха от пресцентъра на Столичната община.

Столичният кмет е възложил на районните кметове да извършат проверка на критичните участъци на реки и на участъци от пътната инфраструктура и да докладват за състоянието им, както и да обходят районите си и да набележат проблемните участъци.

Общо 53 са постъпилите в Столичната община сигнали на тел. 112, свързани с днешния обилен дъжд. Най-многобройни са сигналите от районите "Красно село", „Триадица", "Витоша" и "Красна поляна". Сигналите са подадени до фирмите оператори, ангажирани с почистването на уличните шахти и оттоци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase