Снимка: Bulphoto

Полицията в Стара Загора разкри и задържа извършители на измами, получили големи суми от възрастни хора в региона. Това съобщиха от Областната дирекция на министерството на вътрешните работи в града.

Измамниците са задържани след получаване на сумата от 20 000 лв. от 62 годишна жена в с. Оряховица на 18 октомври. Това са Я.Д. (37 г.) от Варна , П.П. (42 г.) от Дългопол и В.П.(37 г.), също от Дългопол. Лицата са задържани първоначално за срок от 24 часа, привлечени са в качеството на обвиняеми и с постановление на Старозагорска районна прокуратура им е наложена мярка задържане под стража за срок от 72 часа.

Установено е, че Я.Д., П.П. и В.П. в съучастие с 39 годишния В.Д. от Дългопол и 38 годишната С.И. от Пловдив, живееща на семейни начала с В.Д., са извършители на 3 измами на възрастни хора, живеещи на територията на Първо Районно управление "Полиция" в Стара Загора.

Измамите са осъществявани по еднотипна схема : С.И. заедно с трима от четиримата мъже се представяли за служители в пенсионното осигуряване, а възрастните хора ги допускали в домовете си.

Мнимите служители убеждавали пенсионерите, че могат да получат субсидии от Европейския съюз за увеличаване на пенсиите и за безплатни лекарства, но за целта трябвало да им се предоставят всички пари и ценности, намиращи се в дома. Възрастните хора давали парите и ценностите, а някои от тях изтеглили и спестяванията си от банкови клонове, придружавани от С.И.

Впоследствие установявали, че станали жертва на измамници и алармирали полицейските служители.

В.Д. и С.И. също са задържани и спрямо тях с с постановление на Старозагорска районна прокуратура им е наложена мярка задържане под стража за срок от 72 часа.

Работата по цялостно документиране на престъпната дейност на петте лица продължава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase